324
|

Σύψας: Μας ανησυχούν τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2020, 11:07

Σύψας: Μας ανησυχούν τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2020, 11:07

Ανησυχία για το φαινόμενο υπερμετάδοσης, σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, Νικόλαος Σύψας.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο MEGA, o κ. Σύψας είπε ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι σταθερή, καθώς μπορέσαμε ως χώρα να ρυθμίσουμε τον τουρισμό και τα εισαγόμενα κρούσματα είναι υπό έλεγχο. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η διασπορά του ιού στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τόνισε, μάλιστα, ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί το φαινόμενο υπερμετάδοσης σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.

Οσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ώστε να μην αναγκαστεί η πολιτεία να λάβει περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε περιορισμό της οικονομίας. Εκτίμησε, πάντως, ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα γίνει άλλο lockdown.

Από Σεπτέμβριο, όσον αφορά τα σχολεία, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά –δηλαδή όχι εκ περιτροπής– αλλά με μέτρα ασφαλείας· πιθανόν με χρήση μάσκας, όπως πρότεινε η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου (εδώ).

Για τη χρήση μάσκας, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένοι, βάσει νόμου, να φοράνε μάσκα, όχι μόνο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους πελάτες. Οσον αφορά την ασπίδα, αυτή δεν αντικαθιστά τη μάσκα, είναι συμπληρωματική αυτής.

Σχετικά με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, υποστήριξε πως το θετικό είναι ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ωστόσο αν χρειαστεί, θα εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία τους, όπως η χρήση SMS.

Για τους νέους, υπενθύμισε ότι κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τη νόσο. Πρέπει και εκείνοι να είναι προσεκτικοί, και για τους δικούς τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μίλησε επίσης για τις περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν από κορονοϊό και έναν-δύο ή και τρεις μήνες μετά, παρουσιάζουν προβλήματα σε διάφορα συστήματα, κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...