520
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / IntimeNews

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι για Μεταναστευτικό και Σύμφωνο Σταθερότητας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 13:32
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / IntimeNews

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι για Μεταναστευτικό και Σύμφωνο Σταθερότητας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 13:32

Την ανάγκη να γίνουν από τους ευρωπαίους ηγέτες απτά βήματα συνολικής αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού υπογράμμισε η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι λίγο πριν από τη διμερή συνάντηση που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής αναμένω να γίνουν σημαντικά βήματα προόδου για το Μεταναστευτικό», δήλωσε η Μελόνι, λίγο μετά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

«Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας οι απόψεις συνεχίζουν να είναι αρκετά διαφορετικές, αλλά εγώ πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος», παρατήρησε. «Για μας, ως χώρα, θα ήταν τραγικό να επιστρέψουμε στις παραμέτρους του παρελθόντος. Χρειάζεται μια συνολική διακυβέρνηση, η οποία να δίδει μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη».

Οπως είπε, βρίσκεται σε επαφή με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ μεταξύ των διμερών συναντήσεων που έχουν ήδη οριστεί, στο περιθώριο της Συνόδου, είναι εκείνες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Στη δική του δήλωση προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».

«Η Ελλάδα –τόνισε– προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

«Αυτό –σημείωσε– επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας».

«Βεβαίως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σειρά από μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρομαι και στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, μία αύξηση των επιτοκίων την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει απαραίτητη προκειμένου να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους έλληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις.

»Ομως, θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές. Και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα, η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες. Και, βέβαια, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά, επιτέλους, την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», κατέληξε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News