288
| SOOC

Στο κόκκινο Γρεβενά και Τρίκαλα – Καμπανάκι για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 20 Οκτωβρίου 2021, 12:30
|SOOC

Στο κόκκινο Γρεβενά και Τρίκαλα – Καμπανάκι για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 20 Οκτωβρίου 2021, 12:30

Αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές της επικράτειας, ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι επιδημιολόγοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, από την Παρασκευή στο κόκκινο μπαίνουν ακόμη δύο περιφέρειες, τα Γρεβενά και τα Τρίκαλα, ενώ ελάχιστες είναι οι Περιφερειακές Ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα που δεν είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης αναμένεται να ενημερωθεί την Πέμπτη.

Τα Γρεβενά πέρασαν στο κόκκινο διότι διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων στους ηλικιωμένους και στα Τρίκαλα λόγω αύξησης των νοσηλειών στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Επίσης, στο πορτοκαλί (επίπεδο 3, αυξημένου κινδύνου) ανεβαίνουν το Αγιον Ορος, η Μύκονος, η Αρκαδία, η Λευκάδα και η Λέσβος.

Πράσινες μέχρι σήμερα περιοχές, στις οποίες εμφανίστηκε επιβάρυνση και ανέβηκαν στο κίτρινο επίπεδο, είναι η Χίος και η Ιθάκη, ενώ μείωση του ιικού φορτίου από ολόκληρη τη χώρα παρατηρήθηκε μόνο στην Κέρκυρα, που μετακινήθηκε από το πορτοκαλί στο κίτρινο επίπεδο και τις Σποράδες και την Κεφαλονιά, που πρασίνισαν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επιβάρυνση σε όλους τους δείκτες στον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών στην Επικράτεια. Πιο αναλυτικά, ο κυλιόμενος μέσος όρος των επτά ημερών διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Κρούσματα: 2.657 (αύξηση κατά 375 κρούσματα)
  • Θετικότητα: 1,44 (αύξηση κατά 0,22%)
  • Εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία: 208 (αύξηση κατά 20 ασθενείς)
  • Διασωληνωμένοι: 354 (αύξηση κατά 19 ασθενείς)
  • Θάνατοι: 33 (αύξηση κατά 3 θανάτους).
Εμβολιασμοί

Παράλληλα, σημαντική ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί η πορεία των εμβολιασμών, καθώς το εμβολιαστικό ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της χώρας δεν λέει να ξεκολλήσει από το 60% στους πλήρως εμβολιασμένους.

Επίσης, οι νεοεισερχόμενοι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, δηλαδή όσοι αποφασίζουν έστω και τώρα να κάνουν την πρώτη δόση, δεν ξεπερνούν καθημερινά τους 7.000, ενώ για να επιτύχουμε το ασφαλές ποσοστό ανοσίας χρειαζόμαστε τουλάχιστον επιπλέον 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...