777
Ο Μπένι Στάινμετζ κατηγορείται ότι δωροδοκώντας αγόρασε πολύ φθηνά - και πούλησε κατόπιν πολύ ακριβά- το εικονιζόμενο στο φόντο μεγαλύτερο ορυχείο σιδήρου του κόσμου | CreativeProtagon

Στο εδώλιο «ο μεγιστάνας των διαμαντιών», Μπένι Στάινμετζ 

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 19:45
Ο Μπένι Στάινμετζ κατηγορείται ότι δωροδοκώντας αγόρασε πολύ φθηνά - και πούλησε κατόπιν πολύ ακριβά- το εικονιζόμενο στο φόντο μεγαλύτερο ορυχείο σιδήρου του κόσμου
|CreativeProtagon

Στο εδώλιο «ο μεγιστάνας των διαμαντιών», Μπένι Στάινμετζ 

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 19:45

Εκείνη την εποχή ο διεθνής οικονομικός Τύπος είχε κάνει  λόγο για «συμφωνία-τζάκποτ», σχολιάζοντας την εξαιρετικά επικερδή επιχειρηματική κίνηση του Μπένι Στάινμετζ. Το 2008 ο γαλλο-ισραηλινός «μεγιστάνας των διαμαντιών», όπως είναι γνωστός, έχοντας εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες εξόρυξης από ένα γιγαντιαίων διαστάσεων μεταλλωρυχείο στη Νότια Γουινέα έναντι 170 εκατομμυρίων δολαρίων, κατάφερε στη συνέχεια να πουλήσει το 51% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη βραζιλιάνικη πολυεθνική Vale, λαμβάνοντας ως αντίτιμο 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οπως αναμενόταν, η δυσθεώρητη διαφορά ανάμεσα στην αρχική επένδυσή του και στο κέρδος που αποκόμισε ο Μπένι Στάινμετζ, τον κατέστησε σχεδόν αμέσως ύποπτο.

Για αυτήν την υπόθεση την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ο 64χρονος δισεκατομμυριούχος ταξίδεψε από το Ισραήλ, όπου διαμένει πλέον, έως την Ελβετία, όπου ζούσε έως το 2016 και κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου ενός δικαστηρίου της Γενεύης, κατηγορούμενος για «διαφθορά αλλοδαπών κρατικών αξιωματούχων και πλαστογράφηση εγγράφων».

Επρόκειτο για την έναρξη της τελικής πράξης ενός δικαστικού θρίλερ στο οποίο πρωταγωνιστεί, πέρα από τον Μπένι Στάινμετζ, μία από τις τέσσερις συζύγους, χήρα σήμερα, του Λανσάνα Κοντέ, προέδρου/ δικτάτορα της Γουινέας από το 1984 έως το 2008, χρονιά κατά την οποία εγκατέλειψε τα εγκόσμια.

Οι ελβετοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Στάινμετζ και ακόμη δύο άτομα ότι προσέφεραν περί τα δέκα εκατομμύρια δολάρια στην Μαμαντί Τουρ, την τέταρτη και νεότερη σε ηλικία σύζυγο του Λανσάνα Κοντέ, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε αυτό που θεωρείται πως είναι το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, στην περιοχή Σιμαντού της νότιας Γουινέας.

Οι τρεις άνδρες κατηγορούνται επίσης για την πλαστογράφηση εγγράφων με στόχο τη συγκάλυψη των δωροδοκιών οι οποίες άρχισαν το 2006 και συνεχίστηκαν έως το 2012, με τα πολλά εκατομμύρια δολάρια να αλλάζουν χέρια μέσω ελβετικών και αμερικανικών τραπεζών.

Ο Μπένι Στάινμετζ (αριστερά) με τον δικηγόρο του προσέρχονται στο δικαστήριο της Γενεύης, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.  REUTERS/Denis Balibouse

Μέσω του δικηγόρου του ο  Στάινμετζ, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του Ισραήλ και του κόσμου, υποστήριξε ότι είναι αθώος. Η δίκη του, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από πολλούς «ιστορική» καθώς σπάνια η ελβετική Δικαιοσύνη απαγγέλλει κατηγορίες για διαφθορά κατά αλλοδαπών πολιτών.

Επειτα από επτά χρόνια ερευνών στη Γουινέα, στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, εάν κριθεί τελικά ένοχος ο Στάινμετζ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και δέκα ετών. Το δικαστήριο της Γενεύης αναμένεται να αποφανθεί στις 22 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης ο γαλλο-ισραηλινός επιχειρηματίας έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην σε ποινή καθείρξεως πέντε ετών για ξέπλυμα χρήματος από δικαστήριο της Ρουμανίας.

Μαρτυράς – κλειδί στην υπόθεση είναι η Μαμαντί Τουρ, η οποία, ωστόσο, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, παρότι κλήθηκε να καταθέσει την 13η Ιανουαρίου. Πλέον ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τελεί υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων ενώ δεν έχει προβεί σε δηλώσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Corriere della Sera, όταν η τέταρτη σύζυγος του Λανσάνε Κοντέ βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI, οι αμερικανικές αρχές κατάσχεσαν εστιατόρια στη Φλόριντα που ήταν γραμμένα στο όνομά της, συνολικής αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Κι εκείνη αποδέχτηκε αμέσως να συνεργαστεί με τις αρχές.

Η περιοχή Σιμαντού της νότιας Γουινέας θεωρείται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο

Πάντως μιλώντας στο Reuters το προηγούμενο μήνα ο δικηγόρος του Στάινμετζ υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν έδωσε πότε ούτε ένα σεντ στην Μαμαντί Τουρ, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι κατά την επίμαχη περίοδο δεν είχε παντρευτεί τον πρόεδρο Κοντέ, ήταν απλά ερωμένη του.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από την έκβαση της δίκης, η υπόθεση αναδεικνύει την επώδυνα παράδοξη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Γουινέα: διαθέτει τεράστιους φυσικούς πόρους αλλά συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο φτωχών και διεφθαρμένων χωρών στον κόσμο, την ώρα που πολυεθνικοί εξορυκτικοί κολοσσοί πλουτίζουν σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των 13,3 εκατομμυρίων πολιτών της.

Ο νυν πρόεδρος της χώρας Αλφά Κοντέ, αμέσως μετά την πρώτη φορά που εκλέχθηκε δημοκρατικά στην προεδρία της πατρίδας του το 2010, έσπευσε να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που είχε συνάψει ο προκάτοχός του, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και η σκανδαλώδης συμφωνία με την εταιρεία BSGR του Στάινμετζ.

Το 2014, έπειτα από σχετική έρευνα, η κυβέρνησή του Αλφά Κοντέ κατηγόρησε την BSGR για δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων, υποστηρίζοντας πως η Μαμαντί Τουρ έπαιζε τον ρόλο μεσάζοντος. Τελικά το 2019 οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία συμβιβαστική λύση, με την BSGR να διατίθεται να αποχωρήσει από τη σχετική συμφωνία, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον της.

Για την ελβετική Δικαιοσύνη, ωστόσο, η εν λόγω συμφωνία δεν συνάφθηκε ποτέ, εξ ου και τα μπλεξίματα του βαθύπλουτου γαλλο-ισραηλινού, η οικογένεια του οποίου  – δεν παρέλειψαν να επισημάνουν οι New York Times – συνδέεται επιχειρηματικά με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό και σύμβουλο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...