401
Οι τρεις ηγέτες, στο ταξίδι προς το Κίεβο | EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Στην Πολωνία επέστρεψαν Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς – επιτυχημένο το ασυνήθιστο ταξίδι τους

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 12:39
Οι τρεις ηγέτες, στο ταξίδι προς το Κίεβο
|EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Στην Πολωνία επέστρεψαν Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς – επιτυχημένο το ασυνήθιστο ταξίδι τους

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 12:39

Οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες Εμανουέλ Μακρόν, Ολαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι έφθασαν το πρωί της Παρασκευής, στο Περεμίσλ της Πολωνίας με ειδική αμαξοστοιχία έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν την Πέμπτη, στο Κίεβο.

Μία ώρα πριν από την άφιξη του τρένου στα πολωνοουκρανικά σύνορα, ο Ντράγκι επισκέφθηκε το βαγόνι του γάλλου προέδρου για μια διμερή συνάντηση.

Χθες το βράδυ, λίγο μετά την αναχώρηση του τρένου από το Κίεβο, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος είχαν συναντηθεί επίσης για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Οι τρεις ηγέτες, καθώς και ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος τους είχε συναντήσει στο Κίεβο, δήλωσαν έτοιμοι να χορηγήσουν «αμέσως» στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτό το «ιστορικό αποτέλεσμα» και δήλωσε πως ελπίζει ότι τα άλλα 23 κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν σ’ αυτή τη θέση κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου.

Ενα φιλί από τον Εμανουέλ Μακρόν στο μάγουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι – EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Ο Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM πως, ενώ η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, ο ίδιος θα συνεχίσει να μιλάει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «κάθε φορά που θα είναι χρήσιμο».

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι ανοικτός για να μιλήσει στον Πούτιν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή δημητριακών από την Οδησσό, πρόσθεσε όμως πως βλέπει «λίγες πιθανότητες για μια συμφωνία».

Το τρένο με το οποίο οι τρεις ηγέτες ταξίδεψαν στο Κίεβο και πίσω στην Πολωνία – EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Καθεμιά από τις τρεις αντιπροσωπείες είχε στη διάθεσή της τέσσερα βαγόνια σ’ αυτή την αμαξοστοιχία, η οποία είχε ναυλωθεί από τους Ουκρανούς.

Εκτός από τους διπλωμάτες και τους δημοσιογράφους, περίπου 80 μέλη των γαλλικών, των γερμανικών, των ιταλικών και των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας επέβαιναν στο τρένο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ταξιδιού.

«Ολα πήγαν πολύ καλά», συνόψισε ένας απ’ αυτούς στο τέλος του ασυνήθιστου αυτού ταξιδιού των τριών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σε μια εμπόλεμη χώρα.

Το ταξίδι με τρένο από το Περεμίσλ στο Κίεβο είναι η οδός που προτιμούν οι διπλωμάτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα, δεδομένου ότι ο εναέριος χώρος είναι κλειστός εξαιτίας του πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News