844
Εμανουέλ Μακρόν, Ολαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι στο Ιρπίν περιστοιχισμένοι από στρατιώτες και πράκτορες | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ενα τρένο, τρεις ηγέτες και εκατό πράκτορες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 20:28
Εμανουέλ Μακρόν, Ολαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι στο Ιρπίν περιστοιχισμένοι από στρατιώτες και πράκτορες
|Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ενα τρένο, τρεις ηγέτες και εκατό πράκτορες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 20:28

«Ηρθαμε να στείλουμε μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας σε όλους τους ουκρανούς πολίτες. Μήνυμα συμπαράστασης, επειδή οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες» – αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μόλις κατέβηκε από το τρένο στον σταθμό του Κιέβου προερχόμενος από την Πολωνία, και ο ανταποκριτής της Corriere della Sera Μάρκο Γκαλούτσο ήταν παρών και τις κατέγραψε. «Ηρθαμε σε έναν τόπο όπου έγιναν σφαγές» είπε, έχοντας στο πλευρό του τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Οι σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονταν στο ξενοδοχείο τους, στο κέντρο της πόλης έγραψε ο ανταποκριτής. Τίποτε σπουδαίο. Σειρήνες ουρλιάζουν σχεδόν καθημερινώς στο Κίεβο από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχθηκε τους τρεις ηγέτες στο προεδρικό μέγαρο και αποδέχθηκε την πρόσκληση του Σολτς, νυν προέδρου των G7, να παραστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ντράγκι στο Ιπρίν

Ο Ντράγκι σταμάτησε μπροστά στα βομβαρδισμένα κτίρια του Ιπρίν: «Εχετε τον κόσμο στο πλευρό σας» είπε στις τοπικές αρχές. «Ολα αυτά πρέπει να φανούν, να γνωστοποιηθούν» προσέθεσε. Απευθυνόταν στον αρχηγό της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Ολεξίι Κουλέμπα.

«Πολλά από αυτά που μου είπαν αφορούν την ανοικοδόμηση. Λόγια πόνου, αλλά και ελπίδας για το μέλλον» σχολίασε ο Ντράγκι στο περιθώριο της επίσκεψης που έκαναν οι Δυτικοί φιλοξενούμενοι στο προάστιο του Κιέβου. «Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα» τους διαβεβαίωσαν οι τοπικές αρχές. «Οι Ρώσοι κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, όμως όλα θα ξαναχτιστούν. Χρησιμοποιούμε ήδη ένα ψηφιακό σύστημα όπου έχουν καταγραφεί οι ζημίες. Γνωρίζουμε πού θα ξαναχτίσουμε. Κάθε οικογένεια έχει μία εφαρμογή στην οποία περιγράφει τι συνέβη». Ο Μακρόν σχολίασε: «Δυστυχώς, έχουν διαπραχθεί σφαγές στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου».

Η προσγείωση στην Πολωνία

Στις 8 το βράδυ (της Τετάρτης) προσγειώθηκαν στο πολωνικό αεροδρόμιο «Rzeszw». Πρόκειται περί πολιτικού αεροδρομίου, ωστόσο είναι γεμάτο με πυροβόλα του ΝΑΤΟ. Οι cargo πτήσεις του ΝΑΤΟ εδώ καταλήγουν, πολλές φορές την ημέρα. Κατόπιν άρχισε το νυχτερινό σιδηροδρομικό ταξίδι των τριών ηγετών. Μπήκαν σε διαφορετικά βαγόνια του ιδίου συρμού. Οι άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών των τριών ευρωπαϊκών χωρών που συνόδευαν τους τρεις ηγέτες τους ήταν πολλοί: περίπου 100, οι οποίοι μοιράστηκαν στα τρία βαγόνια. Το τρένο άφησε την Πολωνία και εισήλθε στην Ουκρανία.

Λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, οι τρεις αντιπροσωπείες περπάτησαν 300 μέτρα μέχρι τον σταθμό «Medyka», στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα. Εκεί υπήρχε ένα τρένο που τους περίμενε στις ράγες και άλλο ένα, άδειο, το οποίο ακολούθησε το τρένο των τριών ηγετών για λόγους ασφαλείας. Αυτό θα είχε χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν είχε παρουσιαστεί κάποια βλάβη ή κάποιο άλλο απρόοπτο.

Το σιδηροδρομικό ταξίδι

Στις 11.30 ο Ντράγκι μετακινήθηκε στο μέσον της αμαξοστοιχίας και συναντήθηκε με τους Μακρόν και Σολτς. Εκεί, σε ένα βαγόνι που τα παράθυρά του ήταν σκεπασμένα με βαριές κουρτίνες, οι ηγέτες κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι και συμμετείχαν σε μία αυτοσχέδια σύνοδο κορυφής.

Οι τρεις ηγέτες έφθασαν στο Κίεβο στις 10 το πρωί (της Πέμπτης). Μετέφεραν μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στον Ζελένσκι, αλλά και μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας. Επειτα από 3,5 μήνες πολέμου η Ευρώπη δηλώνει παρούσα στην Ουκρανία με τους τρεις πιο σημαντικούς ηγέτες της.

Την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με τους άλλους 24 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η Ευρώπη πρέπει να δώσει μία αναγκαία και επείγουσα απάντηση στο αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η προετοιμασία του ταξιδιού

Το ταξίδι προετοιμάστηκε αρκετές εβδομάδες από τους διπλωμάτες της Ρώμης, του Βερολίνου και του Παρισιού. Συμφωνήθηκε η ατζέντα. Οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στην Ουκρανία για να τοποθετηθούν στα φλέγοντα ζητήματα: τα πλέον επείγοντα αφορούν την αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας, τις διαπραγματεύσεις για το σιτάρι, την υποψηφιότητα του Κιέβου για ένταξη στην Ενωση, αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας. Θα εκτιμήσουν τις ανάγκες της Ουκρανίας, τις μεσοπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες, αφού σε ορισμένες περιοχές συνετελέσθη ολοσχερής καταστροφή.

Ο ευρωπαϊκός σκληρός πυρήνας

Η επίσκεψη είναι και η επιβεβαίωση ενός ευρωπαϊκού σκληρού πυρήνα ο οποίος, πρώτη φορά μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ενωση, κινείται συντονισμένα απέναντι σε ένα ραντεβού που φαίνεται να αποτελεί ιστορικό βήμα. Η επίσκεψη έχει άκρως συμβολική αξία. Ακόμη και αν δεν φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα έχει πολιτική απήχηση που θα σημαδέψει την ιστορία αυτής της σύγκρουσης. Στα υπό συζήτηση θέματα περιλαμβάνεται και η ασφάλεια των τροφίμων. Θα μελετηθεί η δυνατότητα «απελευθέρωσης» των σιτηρών της Οδησσού.

Η συνάντηση με τον Ζελένσκι

Ο ιταλός ανταποκριτής, που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς το ταξίδι των τριών ηγετών στην Ουκρανία, έγραψε ότι οι συνομιλίες με τον Ζελένσκι ήταν κρίσιμες. Και αυτό διότι προηγήθηκαν δηλώσεις του θερμόαιμου συμβούλου του Ζελένσκι, του Αρέστοβιτς, ο οποίος εξέφρασε τον φόβο ότι η ευρωπαϊκή τριάδα θα πιέσει τον Ζελένσκι να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός: «Φοβάμαι ότι θα προσπαθήσουν να φθάσουμε σε κάποιο είδος Μινσκ 3» είπε, υπονοώντας ότι αυτό η ουκρανική ηγεσία δεν θα το αποδεχθεί.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε τη στάση του την παραμονή της επίσκεψής του στο Κίεβο: «Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να στείλουμε σαφή πολιτικά μηνύματα στην Ουκρανία, η οποία αντιστέκεται ηρωικά εδώ και μήνες. Ενα μήνυμα ακόμη πιο σημαντικό, καθώς την επόμενη εβδομάδα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...