892
«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είναι επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν στο Κίεβο την Πέμπτη | Facebook / @zelenskiy.official

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζήτησε ο Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 19:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/06/2022, 22:20
«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είναι επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν στο Κίεβο την Πέμπτη
|Facebook / @zelenskiy.official

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζήτησε ο Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 19:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/06/2022, 22:20

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη» να εργαστεί για να γίνει ένα «πλήρες μέλος» της Ευρωπαϊκής Eνωσης διεμήνυσε την Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

«Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι και να αποκτήσουν το καθεστώς υποψηφίας» για ένταξη χώρας, τόνισε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

Ντυμένος με το χακί μπλουζάκι το οποίο φορά στις δημόσιες εμφανίσεις του μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την ΕΕ – η οποία αναμένεται να αποφασίσει σχετικά την επόμενη εβδομάδα – «μπορεί να ενισχύσει την ελευθερία στην Ευρώπη με έναν ιστορικό τρόπο».

Εν συνεχεία, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή στη χώρα του ισοδυναμεί με επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης και ότι όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη της χώρας του.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Ως προς το αίτημα για νέα μέτρα κατά της Μόσχας, σχετική ανακοίνωση υπήρξε και από το γραφείο του επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης. «Πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις στον επιτιθέμενο, να συνεργαστούμε για το έβδομο πακέτο των κυρώσεων με εμπάργκο στο φυσικό αέριο», έγραψε ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι Αντριι Γιερμάκ σε ανάρτησή του στο Telegram, ενημερώνοντας πως σχετικές προτάσεις τέθηκαν στους ξένους ηγέτες, κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ουκρανό πρόεδρο.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής αλλά και ότι αναμένει να λάβει περισσότερο βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένου σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή αναβολής αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», υπογράμμισε. «Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση: όσο πιο ισχυρά όπλα λαμβάνουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απελευθερώσουμε τον λαό μας, τη γη μας».

«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είναι επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης, εναντίον όλης της ενωμένης Ευρώπης, εναντίον καθενός από εμάς, ενάντια στις αξίες μας», επεσήμανε.

Πρόσκληση Σολτς σε Ζελένσκι να συμμετάσχει στην επόμενη Σύνοδο της G7

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποδέχθηκε την πρόσκληση της Γερμανίας να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7, στα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωσε νωρίτερα την ίδια ημέρα ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

«Σας ευχαριστώ κύριε Ζελένσκι που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μου να συμμετάσχετε στη σύνοδο κορυφής της G7», που θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου στο συγκρότημα του κάστρου του Σλος Ελμάου (νότια Γερμανία), έγραψε στο Twitter ο Σολτς, χωρίς να διευκρινίσει αν ο Ζελένσκι, που δεν έχει φύγει από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στη Βαυαρία ή αν θα μιλήσει στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Telegram, ευχαρίστησε τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας που επέδειξαν αλληλεγγύη με τη χώρα του επισκεπτόμενοι το Κίεβο. «Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας με τη χώρα και τον λαό μας», έγραψε ο Ζελένσκι.

Ο Μακρόν επισπεύδει την κατασκευή πυροβόλων Ceasar

Το βράδυ της Πέμπτης, το Reuters μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την γαλλική βιομηχανία όπλων Nexter να ανεβάσει τους ρυθμούς κατασκευής των πυροβόλων Ceasar, προτού δεσμευτεί να στείλει επιπλέον έξι στον ουκρανικό στρατό.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από την άφιξή του στο Κίεβο, ο Μακρόν ζήτησε από τη Nexter να επιταχύνει την παραγωγή της, να τεθεί σε «λειτουργία πολέμου» (wartime mode) και να κατασκευάσει τα συγκεκριμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα «πολύ πιο γρήγορα», σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πηγή του γαλλικού υπουργείου Αμυνας.

Μετά τις συνομιλίες που είχε την ίδια μέρα με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα στείλει στην Ουκρανία άλλα έξι αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar, επιπλέον των δώδεκα που της έχει ήδη παραδώσει. Ο γαλλικός στρατός έχει συνολικά λιγότερα από 80 τέτοια αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Ουκρανία έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι τρεις πολιτικοί που έφτασαν μαζί στην ουκρανική πρωτεύουσα νωρίτερα την Πέμπτη είχαν αποφύγει να μεταβούν στο Κίεβο, κατά το παρελθόν, και να εμφανιστούν έτσι στο πλευρό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο Μακρόν επέμενε στον διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μάριο Ντράγκι πίεζε για τερματισμό των εχθροπραξιών, ο δε Ολαφ Σολτς είχε διαμηνύσει ότι δεν σκόπευε να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά το διπλωματικό ατόπημα του περιβάλλοντος Ζελένσκι να περιγράψει τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ως «ανεπιθύμητο», λόγω των παλαιότερων σχέσεών του με τη Μόσχα (περισσότερα εδώ).

Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους στη χώρα, οι τρεις ηγέτες μετέβησαν και στο Ιρπίν, στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας , περιοχή που αποτέλεσε θέατρο σφοδρών μαχών κατά την πρώτη φάση του πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...