413
| Intime

Στην 72η θέση της παγκόσμιας κατάταξης το ΕΚΠΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 12:25

Στην 72η θέση της παγκόσμιας κατάταξης το ΕΚΠΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 12:25

Πολύ υψηλά στην έρευνα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται οι ειδικοί, είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με την κατάταξη Ιουλίου 2019 της Webometrics.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκεται στην πρώτη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων και καταλαμβάνει παγκοσμίως την 72η θέση, πάντα με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics.

Στην κατάταξη αυτή, που δημοσιεύθηκε για 8η φορά, συμμετέχουν 5.011 εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και 30 ελληνικά πανεπιστήμια και φορείς εκπαίδευσης.

Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση των ελληνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευση, στην 72η θέση παγκοσμίως και στην 10η θέση στην Ευρώπη με 2.068.170 ετεροαναφορές (citations).

Την «πεντάδα» των καλύτερων Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που βρίσκεται στη θέση 334 με 651.553 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στη θέση 390 με 554.502 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 415 με 517.362 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 456 με 463.321 ετεροαναφορές.

Πρακτικά η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού – ερευνητικού έργου ενός Πανεπιστημίου. Στο κριτήριο αυτό δεν ενδιαφέρει το πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του πανεπιστημίου, αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων. Με άλλα λόγια ένα άρθρο του καθηγητή ενός Πανεπιστημίου που έχει αναφερθεί ως πηγή σε άλλα 4000 άρθρα, άρα έχει 4000 ετεροαναφορές, δείχνει πολύ σημαντική επίδραση στο αντικείμενο που θεραπεύει, αλλά και επιστημονική αναγνώριση από την κοινότητα των συναδέλφων του παγκοσμίως.

Η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός  των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών συλλέχθηκαν το διήμερο 29-30 Ιουνίου 2019.

Νέα μεθοδολογία

Στην κατάταξη του Ιουλίου 2019 υπάρχει σημαντική μεθοδολογική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες επτά κατατάξεις: Ο αριθμός ετεροαναφορών και κατά συνέπεια η θέση κάθε Πανεπιστημίου υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 100 προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών του Πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των πέντε πρώτων προφίλ.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 ο υπολογισμός γινόταν με βάση το άθροισμα των 10 καλύτερων προφίλ Καθηγητών και ερευνητών του κάθε Πανεπιστημίου, μείον τις ετεροαναφορές του πρώτου προφίλ. Συνεπώς τα αποτελέσματα της τρέχουσας κατάταξης δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τις προηγούμενες κατατάξεις.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του ΕΚΠΑ καλύπτει το 33% του συνόλου των ετεροαναφορών των τριάντα ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...