742
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σταϊκούρας: Με τα σημερινά δεδομένα, δεν τίθεται θέμα μείωσης αποδοχών στο Δημόσιο

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2020, 12:23
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σταϊκούρας: Με τα σημερινά δεδομένα, δεν τίθεται θέμα μείωσης αποδοχών στο Δημόσιο

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2020, 12:23

Στα 15 δισ. ευρώ ανέρχεται έως τώρα το πακέτο βοήθειας προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης και ρευστότητας μαζί με τις δαπάνες του προϋπολογισμού, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Οπως πρόσθεσε, τον Απρίλιο θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να συμπεριληφθούν επιπλέον ΚΑΔ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στον Ant1, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι «έως το βράδυ της Παρασκευής, 212.059 επιχειρήσεις με 321.860 εργαζόμενους, είχαν υποβάλλει αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για στήριξη και συμμετοχή στα προγράμματα με τα μέτρα, και αυτό δείχνει ότι έχουμε πετύχει μια ανάσχεση των απολύσεων».

Πρόσθεσε ότι «αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές πρόβλημα, που δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Το θέμα είναι η κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε όταν περάσει αυτή η κρίση να γίνει μια επανεκκίνηση με βάση την πορεία που είχαμε ως οικονομία τους πρώτους μήνες του 2020», τονίζοντας ότι τώρα η οικονομία επιστρέφει σε ύφεση.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο με τα ελάχιστα δυνατά σφάλματα. Η εικόνα στην οικονομία είναι κάθε ημέρα και χειρότερη. Περιμένουμε να δούμε, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών για τα μέτρα, πώς θα κινηθεί η οικονομία τον Απρίλιο και πως τον Μάιο. Πολύ περισσότερο όταν ακούγεται ότι θα υπάρχει και νέο κύμα στο τέλος του χρόνου, ένα υπεύθυνο υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω στήριξη συγκεκριμένων τομέων της αγοράς, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «από αυτήν την εβδομάδα θα κάνουμε και κλαδικές μελέτες για τομείς της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση», επισημαίνοντας πως εκτός από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τομείς όπως ο τουρισμός. «Έχουμε ένα βουνό προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Θέλει υπομονή τόλμη, προνοητικότητα και αποφασιστικότητα για τα μέτρα», κατέληξε.

Σχετικά με τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο μέτωπα: στις καταθέσεις, στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σημερινά δεδομένα, όπως είπε, καθώς και στα κόκκινα δάνεια, «που δεν πρέπει να διογκωθούν εν μέσω αυτής της κρίσης», επισημαίνοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο και στηρίζουμε».

Παράταση προθεσμιών

Σε παρατάσεις προθεσμιών υποβολής δηλώσεων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου και κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, παρατείνονται οι εξής προθεσμίες υποβολής δηλώσεων:

* Παρατείνονται για δύο μήνες από τη λήξη τους, κατά περίπτωση, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και τελών χαρτοσήμου, με καταληκτική ημερομηνία εντός Μαρτίου και Απριλίου 2020. Οι δηλώσεις τελών χαρτοσήμου, που αποδίδονται ηλεκτρονικά με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος και αποτελούν παρακολούθημα του φόρου αυτού, αποδίδονται κατά τον χρόνο απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου.

* Παρατείνεται έως και τις 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στο α’ τρίμηνο του 2020.

* Παρατείνεται έως και τις 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 31/3/2020, που αφορούν στα ειδικά στοιχεία τα οποία εκδόθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2020.

* Παρατείνεται έως και τις 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στα ειδικά στοιχεία που εκδόθηκαν εντός Μαρτίου 2020.

* Παρατείνεται έως και τις 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών και κερδών από τυχερά παίγνια, που λήγει εντός Μαρτίου και Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

* Για την προστασία της υγείας των συναλλασσόμενων και των εργαζομένων στις εφορίες, οι δηλώσεις φορολογιών κεφαλαίου που υποβάλλονται κατά το χρονικό αυτό διάστημα, παραλαμβάνονται και διεκπεραιώνονται χωρίς διενέργεια ελέγχου, ο οποίος θα διενεργηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αναφορικά με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «μπαζούκας» μια έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας ότι «είναι αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή, αυτό που χρειάζονται όλες οι χώρες. Δυστυχώς η Ευρώπη δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση του ευρωομολόγου και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα οι χώρες που διαφωνούν θα συμφωνήσουν για την έκδοση του». Πρόσθεσε ότι «στα δημοσιονομικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει πάρα πολλά, κινήθηκε τάχιστα και σωστά, καταργώντας ουσιαστικά τους δημοσιονομικούς κανόνες για όλους. Το θέμα είναι ότι για να κάνεις δαπάνες, πρέπει να υπάρχουν χρήματα, τα οποία στην Ευρώπη αναζητούνται και είναι λίγα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...