758
Στιγμιότυπο από τον αγώνα του Καμερούν με το Μαλάουι δύο χρόνια πριν | GettyImages

Οι παίκτες από την Αφρική δεν έχουν ηλικία

Sportscaster Sportscaster 12 Μαρτίου 2024, 15:25
Στιγμιότυπο από τον αγώνα του Καμερούν με το Μαλάουι δύο χρόνια πριν
|GettyImages

Οι παίκτες από την Αφρική δεν έχουν ηλικία

Sportscaster Sportscaster 12 Μαρτίου 2024, 15:25

Ούτε ένας, ούτε δυο. Εξήντα δυο παίκτες στο Καμερούν είχαν δηλώσει ψευδείς ημερομηνίες γέννησης. Μετά την αποκάλυψη της απάτης «κόπηκαν» από τους συλλόγους τους, όπως ανακοίνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας. Κάποιοι, μάλιστα, δεν «έκλεψαν» μόνο ένα δυο χρόνια. Ο μέσος της Βικτόρια Γιουνάιτεντ, Βίλφριντ Ντουάλα, ο οποίος συμμετείχε στο πρόσφατο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, δήλωνε 17 ετών. Αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, είναι 23. Και το πραγματικό του όνομα είναι Αλεξ Μπαρντέλι.

Είναι παλιά ιστορία αυτή, με τις ψεύτικες ηλικίες των (Αφρικανών, κυρίως) ποδοσφαιριστών. Οι Νιγηριανοί ήταν -και εξακολουθούν να είναι- οι πιο συνήθεις ύποπτοι. Το 1988 η FIFA είχε αποκλείσει την εθνική ομάδα της Νιγηρίας από όλες τις διοργανώσεις, για δύο χρόνια, επειδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις παίκτες της είχαν δηλώσει ημερομηνίες γέννησης διαφορετικές από εκείνες που είχαν εμφανίσει σε προηγούμενο τουρνουά. Μάλιστα, όταν πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα K-17 η ανώτατη Αρχή του ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε νέες μεθόδους για να πιστοποιεί την ηλικία των αθλητών, η Νιγηρία έσπευσε να αντικαταστήσει 15 παίκτες του ρόστερ της.

Οργανωμένο το έγκλημα. Το 2010 ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Αντονι Γουίλιαμς, είχε ομολογήσει: «Είναι γεγονός πως πάντα κλέβαμε στον συγκεκριμένο τομέα». Το παραδέχτηκε στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί η Νιγηρία, ενώ διαπρέπει στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες, αποτυγχάνει στα Μουντιάλ των ανδρών. «Πληρώνουμε το τίμημα της απάτης με τις ηλικίες. Τα αγόρια μας είναι πολύ μεγάλα».

Το ίδιο ισχύει και για άλλες αφρικανικές χώρες: την Γκάνα, το Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Ρουάντα, την Γκάμπια, το Κονγκό… Το έχουν κάνει και Βραζιλιάνοι. Ο Κάρλος Αλμπέρτο, μέλος της εθνικής Βραζιλίας Κ-20 που κατέκτησε το Μουντιάλ του 2003, αποδείχτηκε πως ήταν 26 ετών. Οταν η FIFA το ανακάλυψε, τον τιμώρησε με αποκλεισμό 360 ημερών. Το έχουν κάνει και Κολομβιανοί. Ο Ρανταμέλ Φαλκάο, την εποχή που έπαιζε στη Μονακό, είχε δηλώσει ως χρονολογία γέννησης τη 10η Φεβρουαρίου 1986, ενώ η πραγματική ήταν η 10η Φεβρουαρίου 1984. Αλλά οι Αφρικανοί, δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Υπάρχει παίκτης που (υποτίθεται ότι) γεννήθηκε το 1990, ενώ η μητέρα του πέθανε το 1985.

Πολλές φορές, το ψέμα είναι οφθαλμοφανέστατο. Οταν, το 2014, η Λάτσιο ανακοίνωσε την απόκτηση του… 17χρονου Τζόζεφ Μιναλά, το παρουσιαστικό του πρόδιδε αμέσως ότι είναι τριαντάρης – και βάλε. «Εμείς οι Αφρικανοί δείχνουμε μεγαλύτεροι απ’ ό,τι είμαστε», είχε ισχυριστεί σε συνέντευξή του στο Sky Italia. Σήμερα, που (υποτίθεται ότι) είναι 27, δηλαδή… στα ντουζένια του, έχει ξεπέσει στο πρωτάθλημα της Μάλτας.

Συχνά οι σύλλογοι δεν πολυ-ενδιαφέρονται να μάθουν την αλήθεια. Το 2002 ο Νιγηριανός Ταρίμπο Γουέστ, πρώην παίκτης της Οσέρ, της Ιντερ και της Μίλαν, πήρε μεταγραφή στην Παρτίζαν Βελιγραδίου. Δεν ήταν 28 ετών, όπως έλεγε, αλλά 12 χρόνια μεγαλύτερος. Οταν τον πρόδωσε μια εξέταση στο γόνατό του, η οποία έβαλε τους γιατρούς σε υποψία, ο πρόεδρος του σερβικού συλλόγου είχε δηλώσει: «Αφού παίζει καλά, δεν μας πειράζει που μας είπε ψέματα. Δεν το έχουμε μετανιώσει, που τον αποκτήσαμε».

Ιδίως τα παλιά χρόνια, την πραγματική ηλικία ενός αφρικανού ποδοσφαιριστή τη γνώριζε μόνο η μάνα του. Αλλά ακόμη και σήμερα, δεν βρίσκεις άκρη. Ο Σανσέλ Μπεμπά, αμυντικός της Νιούκαστλ, της Αντερλεχτ, της Πόρτο και της Μαρσέιγ με καταγωγή από το Κονγκό, εμφανίζεται σε διάφορα επίσημα αρχεία με τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης. Συχνά οι αφρικανικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου αποφεύγουν να διαψεύδουν τους συμπατριώτες τους – λένε ότι εκείνες έχουν κάνει λάθος. Ακόμη κι όταν οι παίκτες προδίδονται από το Facebook, οι σύλλογοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι εξαπατήθηκαν.

Πριν από τρία χρόνια ο κονγκολέζος μέσος της Στουτγάρδης, Σιλάς Ουαμανγκιτουκά, αποκάλυψε ότι ένας ατζέντης παραποίησε την ηλικία του όταν ήταν έφηβος. Του άλλαξε και το όνομα – το πραγματικό είναι Μβουμπά Κατόμπα. Με 200 ή 300 ευρώ μπορεί κανείς να… γεννηθεί ξανά σε μεταγενέστερη ημερομηνία, με το ίδιο ή διαφορετικό ονοματεπώνυμο. Στα σκάνδαλα με τις ψεύτικες ηλικίες αφρικανών ποδοσφαιριστών είχε αναφερθεί και ο Ζοσέ Μουρίνιο, όταν ήταν προπονητής της Τσέλσι, λέγοντας μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Το πρόβλημα είναι η έλλειψη σκόρερ. Εχω τον Ετό, αλλά είναι 32 ετών. Μπορεί, βέβαια, να είναι και 35, ποιος ξέρει;».

Κάποιοι πέρασαν και από τα μέρη μας. Ο Ρασίντ Γιεκινί δεν ήταν 31 όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, το καλοκαίρι του 1994, αλλά μεγαλύτερος. Ίσως, πολύ μεγαλύτερος. Ούτε ο Πίτερ Οφορίκουε 16, όταν εμφανίστηκε στην Καλαμάτα. Γι’ αυτό και στα 26(;) του έμοιαζε με παλαίμαχο. Το ίδιο συνέβη με τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε, ο οποίος (υποτίθεται ότι) ήταν 23 όταν φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Στα 29(;) του βρέθηκε να παίζει στον ΑΠΟΠ Κινύρας, έναν κυπριακό σύλλογο που είχε ιδρυθεί πέντε χρόνια νωρίτερα και διαλύθηκε πέντε χρόνια αργότερα.

Σίγουρα δεν ήταν μικρός και ο Μπαμπαγκίντα, αυτός που ο προπονητής του στον Ολυμπιακό, Τροντ Σόλιντ, είχε… βαπτίσει «Μπαμπα-τούριστ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...