286
Δεν εικόνα από το σήμερα, αλλά από το γερμανικό θρίλερ Sløborn | ZDF

«Sløborn», το γερμανικό θρίλερ που προέβλεψε τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 09:30
Δεν εικόνα από το σήμερα, αλλά από το γερμανικό θρίλερ Sløborn
|ZDF

«Sløborn», το γερμανικό θρίλερ που προέβλεψε τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 09:30

Κάθε τόσο, η φαντασία ενός σεναριογράφου θα πλάσει μια ιστορία που λίγο αργότερα θα τη δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας ως πραγματικότητα.

Το γερμανο-δανικό δράμα «Sløborn» που μεταδίδεται αυτόν τον καιρό στη Γερμανία από το ZDF, έχει κάποιες ενδιαφέρουσες ομοιότητες με την πανδημία του κορονοϊού.

Γυρίστηκε όμως πέρυσι, όταν ακόμη δεν γνωρίζαμε τίποτα. Λίγο έλειψε μάλιστα το ZDF να βάλει στο συρτάρι τη σειρά γιατί οι ομοιότητες με όσα συμβαίνουν σήμερα φαίνονταν υπερβολικά κοντινές σε όσα ζούμε.

Ο τίτλος είναι ένα λογοπαίγνιο με το αγγλικό «slow burn» («βραδεία καύση»), γράφει ο Guardian.

Η υπόθεση είναι απλή, λίγο ως πολύ αντιγράφει σε αυτό τη ζωή. Εξάλλου, λένε οι δημιουργοί, τέτοιου είδους επιδημίες συμβαίνουν παντού, γιατί να μην σκεφτούμε τι θα γίνει με μία κοντά μας;

Στη βόρεια Κίνα εντοπίζεται για πρώτη φορά μια ασθένεια σαν γρίπη των πτηνών, η οποία ξεκίνησε από τα περιστέρια. Αλλά στο ειδυλλιακό (και φανταστικό) νησί Σλόμπορν της Βόρειας Θάλασσας όπου εκτυλίσσεται η σειρά, αυτό μοιάζει πολύ μακρινό.

Ωσπου μια μέρα, ξεβράζεται ένα σκάφος με τα μουμιοποιημένα πτώματα ενός ζευγαριού Βρετανών. Στην πορεία μαθαίνουμε ότι έφεραν στο νησί τον ιό που αρχίζει το καταστροφικό του έργο.

Οι κάτοικοι του νησιού υποχρεώνονται να φορέσουν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. Μετά έρχεται η καραντίνα αλλά και οι θεωρίες συνωμοσίας.

Οι δημιουργοί της σειράς την περιγράφουν «σαν μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ καταστροφής και έπος που εξερευνά τι συμβαίνει στους ανθρώπους του σήμερα» όταν χαθεί το λεπτό επίχρισμα του πολιτισμού.

Λιγότερο ενθουσιώδεις φάνηκαν πάντως οι κριτικοί. Υπερβολικό, γράφει το Spiegel αναφερόμενο στα συμπτώματα της επιδημίας (οι ασθενείς αιμορραγούν από τα μάτια!). Συμπλήρωμα της πραγματικότητας χαρακτηρίζει τη σειρά η Die Zeit ενώ η Süddeutsche Zeitung λέει ότι, αν δεν ήταν η πανδημία, θα ήταν απλώς ένα θρίλερ της σειράς. Ισως, λοιπόν, είναι ακόμη πολύ νωρίς για σίριαλ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...