808
| CreativeProtagon

Ο Ινδός που θέλει φθηνό το εμβόλιο της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 09:02
|CreativeProtagon

Ο Ινδός που θέλει φθηνό το εμβόλιο της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 09:02

Ο Αντάρ Πουναουάλα δεν είναι ούτε γιατρός ούτε ερευνητής. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να θέσει ιδιαίτερα υψηλούς στόχους στο πλαίσιο της κούρσας για την ανάπτυξη και κυρίως τη μαζική παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Επιθυμία του είναι κατ’ αρχάς να σώσει την ανθρωπότητα από τον φονικό SARS-CoV-2. Συγχρόνως, όμως, θέλει να μεταλλάξει την παγκόσμια αγορά φαρμάκων και σύμφωνα με το Politico οι κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας από την Ινδία είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Serum Institute of India, μιας εταιρείας παρασκευής φαρμάκων και εμβολίων την οποία ίδρυσε ο δρ Σάιρους Πουναουάλα, ο δισεκατομμυριούχος πατέρας του, πριν από 54 χρόνια, στη φάρμα των αλόγων του.

Σήμερα το Serum Institute of India είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον πλανήτη. Κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του παρασκευάζονται περί τις 1,5 δισ. δόσεις εμβολίων που διατίθενται στους πολίτες των αναπτυσσόμενων κυρίως χωρών, προστατεύοντάς τους από πλήθος ασθενειών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά και ο τέτανος.

Ο Αντάρ Πουναουάλα θεωρείται πρωτοπόρος στη μάχη κατά του κορονοϊού επειδή έχει βαλθεί να βρει έναν τρόπο ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση παραγωγή με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος δόσεων του όποιου εμβολίου κατά του κορονοϊού για το σύνολο της ανθρωπότητας.

Δεδομένου ότι και οι πλούσιες χώρες και οι φτωχές χρειάζονται μια τεράστια ποσότητα δόσεων, ο Αντάρ Πουναουάλα προσπαθεί να κλείσει συμφωνίες με τις περισσότερες ερευνητικές ομάδες και φαρμακευτικές εταιρείες που δηλώνουν ότι απέχουν ελάχιστα από την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Αυτό που επιδιώκει είναι να διασφαλίσει τη μαζική παραγωγή του σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και την απρόσκοπτη διάθεσή του. Για να τα καταφέρει, ωστόσο, θα πρέπει συγχρόνως να επιτύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο του. Να παρακάμψει, δηλαδή το καθεστώς προστασίας φαρμακευτικών σκευασμάτων και τα μονοπωλιακά δικαιώματα που εμποδίζουν εδώ και πολύ καιρό την πώληση στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ φαρμάκων και εμβολίων πανομοιότυπων με τα πρωτότυπα, τα οποία, ωστόσο, κοστίζουν λιγότερο. Αντίπαλοί του σε αυτόν τον εξαιρετικής σημασίας αγώνα που δίνει είναι φυσικά οι αποκαλούμενες Big Pharma, οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου.

Ο ινδός επιχειρηματίας θεωρεί ότι η απόλυτη και πιεστική ανάγκη αντιμετώπισης του κορονοϊού και το γεγονός ότι απειλεί όλους τους ανθρώπους εξίσου, πλούσιους και φτωχούς, πρέπει να οδηγήσει σε μια επαναξιολόγηση των νόμων περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και πνευματικών δικαιωμάτων, που περιορίζουν την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών σε φάρμακα και συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων στα οικονομικά εύρωστα κράτη.

«Αυτό καθίσταται ξεκάθαρο σήμερα λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Εάν, για παράδειγμα, δεν επιτραπεί σε έναν παρασκευαστή από την Ινδία να πουλήσει στις ΗΠΑ το προϊόν του παρότι είναι πανομοιότυπο με κάποιο αντίστοιχο αμερικανικό, τότε θα σημειωθούν ελλείψεις», εξήγησε ο ίδιος στο Politico, υπενθυμίζοντας ότι όταν η ζήτηση είναι κατά πολύ υψηλότερη από την προσφορά, οι τιμές αναπόφευκτα εκτινάσσονται στα ύψη.

Προς το παρόν ο Πουναουάλα εντείνει τη συνεργασία του με τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, υπογράφοντας, για παράδειγμα, με την AstraZeneca συμφωνία για την παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων του πειραματικού της εμβολίου (εάν τελικά εγκριθεί) κατά του κορονοϊού για τους πολίτες της Ινδίας και των υπόλοιπων αναπτυσσόμενων χωρών.

Το Serum Institute of India έχει υπογράψει συνολικά τρεις συμφωνίες για την παρασκευή εμβολίων τριών άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ την ίδια ώρα για την ανάπτυξη δύο πρωτότυπων εμβολίων εργάζονται νυχθημερόν και οι ερευνητές της ινδικής εταιρείας.

Εν τω μεταξύ η AstraZeneca έχει υπογράψει συμφωνίες με τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης για τη διάθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων στους πολίτες τους. Η βρετανοσουηδική εταιρεία προς το παρόν κάνει λόγο για πώληση του εμβολίου σε τιμή κόστους, περί τα δύο δολάρια η δόση, αλλά μετά την ανάσχεση της επιδημίας ενδέχεται η τιμή του εμβολίου να αυξηθεί.

Ο Αντάρ Πουναουάλα ευελπιστεί ότι η πανδημία Covid-19 θα καταστεί τελικά η αφορμή για ξεκινήσουν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και πολυεθνικές των φαρμάκων να αλλάζουν το τοπίο στην αγορά φαρμάκων, θέτοντας στόχο την ικανοποίηση της τεράστιας παγκόσμιας ζήτησης για φθηνά εμβόλια και φάρμακα.

Το υπάρχον σύστημα στερεί από τους πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών σωτήρια για τη ζωή φάρμακα, ενώ οι πολίτες των πιο πλούσιων κρατών, παρότι μπορούν να τα προμηθευτούν, τα αγοράζουν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Ενώπιον, ωστόσο, του κορονοϊού που εξακολουθεί να «θερίζει» ζωές σε πολλές περιοχές ανά την υφήλιο, ο ζάπλουτος ανθρωπιστής ινδός επιχειρηματίας συνομιλεί ήδη με την Ουάσιγκτον για την πώληση γενόσημων εμβολιακών σκευασμάτων στην αμερικανική αγορά.

Ο Πουναουάλα σημείωσε ότι μέντοράς του είναι ο Μπιλ Γκέιτς. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft χρηματοδότησε με πολλά εκατομμύρια το Serum Institute, επιδιώκοντας την εξάλειψη της μηνιγγίτιδας σε πολλές περιοχές της Αφρικής. Μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος, το ζεύγος Γκέιτς έχει συμβάλει σημαντικά στο να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα οι πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αμερικανός φιλάνθρωπος είναι ένθερμος υποστηρικτής των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς θεωρεί ότι η πώληση των φαρμάκων σε υψηλές σχετικά τιμές στις χώρες της Δύσης αποτελεί το κλειδί για να διασφαλιστεί η κάλυψη της τεράστιας ζήτησης για φθηνά φάρμακα και εμβόλια που παρατηρείται στον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...