663
Η στιγμή που οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αποβιβάζονται από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και πατούν σε ελληνικό έδαφος | ΙΝΤΙΜΕNews/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκηνές αγαλλίασης και… «Τήνου 1940» στην υποδοχή των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2018, 08:54
Η στιγμή που οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αποβιβάζονται από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και πατούν σε ελληνικό έδαφος
|ΙΝΤΙΜΕNews/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκηνές αγαλλίασης και… «Τήνου 1940» στην υποδοχή των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2018, 08:54

«Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου του 1940». Με το γνωστό του ύφος, ο Πάνος Καμμένος καλωσόρισε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατούνταν επί πεντέμησι μήνες.

Ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης έφθασαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης λίγο πριν από τις 4 π.μ. του Δεκαπενταύγουστου. Τους μετέφερε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Εγιναν δεκτοί από τον υπουργό Αμυνας και τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος σχολίασε ότι η απελευθέρωσή τους  ανοίγει νέες προοπτικές για καλή συνεργασία με την Τουρκία.

Για μια νέα ημέρα στις σχέσεις με την Τουρκία μίλησε και ο κ. Καμμένος. «Ελπίζω ότι η απελευθέρωση τους σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών μας. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών μας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

Οσο για την αναφορά στην Τήνο του 1940, προφανώς ο υπουργός Αμυνας αναφερόταν στον τορπιλισμό της «Ελλης», δραματικό γεγονός που σήμανε την εμπλοκή της χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί ο υπ. Αμυνας το συνέδεσε με το σημερινό δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο αλλά…

Πέρα πάντως από τις δηλώσεις των πολιτικών ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν οι δύο στρατιωτικοί έπεσαν στις αγκαλιές των οικείων τους που επίσης τους περίμεναν ξημερώματα στην πίστα του «Μακεδονία».

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γονείς των δύο στρατιωτικών το πρωί της Τρίτης είχαν πάει στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο για να ανάψουν κερί και να προσευχηθούν για την απελευθέρωσή των παιδιών τους. Στη συνέχεια, προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ορεστιάδα, μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους βρήκε η χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης των παιδιών τους.

Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο« Μακεδονία», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και στη συνέχεια οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι στιγμές πάντως ήταν συγκίνησης και αγαλλίασης.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του υπουργού Αμυνας που μετά το tweet με την Παναγία την Ελευθερώτρια και μετά τις δηλώσεις στο αεροδρόμιο —«τους συγχαίρω διότι κράτησαν τον όρκο τους ως καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παρέδωσαν τη σημαία και την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγίας»—, πήγε, όπως μας ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γ’ Σώμα Στρατού για να ανάψει ένα κερί, όπως είπε, και να ευχαριστήσει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης.

Από την πλευρα του ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Ο Πρωθυπουργός ήδη τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους. Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους. Όλες οι προσπάθειες συνέτειναν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Όταν είχε ο πρωθυπουργός την πολύ δύσκολη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ όλοι δήλωναν δεν βγήκε τίποτε, ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος ακριβώς γιατί όπως όλες οι προσπάθειές μας από το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη και την πρόξενό μας συνέτειναν στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Ήταν μια προσπάθεια ενωτική που κι άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλουν με τις διεθνείς τους επαφές».

Καταληκτικά ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως είναι μια νέα στιγμή για τις σχέσεις μας με την άλλη πλευρά, ξεκινούν νέες προοπτικές για καλή συνεργασία και γειτονία και σημείωσε: «Νομίζω ότι είναι μια μέρα χαράς και ανοίγουν νέες προοπτικές που θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...