490
Εκτροφείο πουλερικών στο Βέλγιο | REUTERS/Francois Lenoir

Σε 17 χώρες -αλλά όχι την Ελλάδα- κυκλοφόρησαν τα μολυσμένα αβγά

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2017, 17:16
Εκτροφείο πουλερικών στο Βέλγιο
|REUTERS/Francois Lenoir

Σε 17 χώρες -αλλά όχι την Ελλάδα- κυκλοφόρησαν τα μολυσμένα αβγά

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2017, 17:16

Συνολικά 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι όμως η Ελλάδα, καθώς και η Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, έχουν μέχρι στιγμής πληγεί από την κρίση των μολυσμένων αβγών, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την Ολλανδία όταν εντοπίστηκαν μονάδες εκτροφής πουλερικών στις οποίες τα αβγά είχαν ίχνη από το παρασιτοκτόνο fipronil, η χρήση του οποίου είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην ΕΕ.

Το παρασιτοκτόνο χρησιμοποιήθηκε από εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας. Σε μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα ή εμετούς.

Οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες επηρεάζονται από το διατροφικό σκάνδαλο είναι -μέχρι στιγμής- η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Σουηδία.

Σε τέσσερις χώρες παραμένουν αποκλεισμένες φάρμες στις οποίες έχει επιβεβαιωθεί η παράνομη χρήση του παρασιτοκτόνου: είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Η Δανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανήκουν και αυτές στις χώρες όπου μολυσμένα αυγά διατέθηκαν είτε με το κέλυφός τους είτε σε υγρή μορφή ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων.

Οι υπόλοιπες χώρες «εισήγαγαν προϊόντα από τις τέσσερις αυτές χώρες», ωστόσο πολλές υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί των αβγών είναι αρκετά μικροί για να προκαλέσουν ανησυχία.

Ενδεικτικά, η Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων της Γαλλίας (Anses) χαρακτηρίζει «πολύ χαμηλό» τον κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση κατανάλωσης αβγών μολυσμένων με fipronil, «δεδομένων των συγκεντρώσεων που έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα στα μολυσμένα προϊόντα».

Η Anses εκτιμά ότι «η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί ποικίλλει από ένα αβγό (για παιδί 1-3 ετών) μέχρι δέκα αβγά ημερησίως (για έναν ενήλικα), χωρίς να υπάρξει έκθεση σε σημαντικό κίνδυνο». Η εκτίμηση αυτή έγινε με βάση την μέγιστη συγκέντρωση fipronil που έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη (1,2 mg ανά κιλό αβγού).

Εν τω μεταξύ, δύο διευθυντές εταιρείας που χρησιμοποίησαν το fipronil στις μονάδες εκτροφής συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Ολλανδία, η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε δέκα διευθύνσεις στη χώρα, ενώ η Δικαιοσύνη έβαλε στο στόχαστρο και τον έμπορο που διένειμε το παρασιτοκτόνο.

Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκαν ένδεκα έφοδοι της αστυνομίας με στόχο ύποπτα άτομα και εταιρείες, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Κινητοποιείται -με αργά βήματα- η ΕΕ

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη των ενδιαφερομένων χωρών για την «άντληση διδαγμάτων» από την κρίση στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν γίνει γνωστά στην πλήρη έκτασή τους τα στοιχεία της υπόθεσης.

Μόλις το Βέλγιο σήμανε συναγερμό στους ευρωπαίους εταίρους του στις 20 Ιουλίου, δεκάδες εκτροφεία αποκλείσθηκαν και εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν από τα σούπερ μάρκετ για προληπτικούς λόγους ή διότι οι συγκεντρώσεις ξεπερνούσαν τα όρια των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Συναγερμός, όχι πάντως χωρίς αιχμές για την αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών: «Η συνεργασία πρέπει να γίνεται καλύτερα στο μέλλον», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Στεφάν Τραβέρ ενώ ο βέλγος ομόλογός του Ντενί Ντικάρμ κατηγόρησε την Ολλανδία ότι χειρίσθηκε με ελαφρότητα ανώνυμη πληροφορία που πήρε τον Νοέμβριο 2016 για την παρουσία του fipronil στις ολλανδικές μονάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...