789
Ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο πλέον ισχυρός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, επικεφαλής μέχρι πριν λίγες ημέρες της πλειοψηφίας στο Σώμα, ψήφισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας | REUTERS/Al Drago

Σαράντα πέντε Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αρνήθηκαν να δικάσουν τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 09:15
Ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο πλέον ισχυρός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, επικεφαλής μέχρι πριν λίγες ημέρες της πλειοψηφίας στο Σώμα, ψήφισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας
| REUTERS/Al Drago

Σαράντα πέντε Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αρνήθηκαν να δικάσουν τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 09:15

Συζητείτο στους διαδρόμους του Καπιτωλίου ότι υπάρχουν πολλοί Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία που δεν θέλουν καν τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για «υποκίνηση στάσης», για τον ρόλο του δηλαδή στα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο πολλοί!

Σχεδόν όλοι οι γερουσιαστές που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ψήφισαν αργά το βράδυ της Τρίτης υπέρ πρωτοβουλίας με στόχο να αναπέμψει η Γερουσία το κατηγορητήριο κατά του 45ου προέδρου, το οποίο είχε επιδώσει μια μέρα πριν η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων. Ακόμα και αν αυτή η πρωτοβουλία απορρίφθηκε, σημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατη η καταδίκη του Τραμπ, καθώς αυτή απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία, τουλάχιστον 67 γερουσιαστών (και το Δημοκρατικό Κόμμα αριθμεί μόνο 50).

Η σχετική ψηφοφορία διεξήχθη λίγο μετά την ορκωμοσία των 100 γερουσιαστών, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να αποδώσουν «αμερόληπτη δικαιοσύνη» στη διαδικασία. Η εκδίκαση για τον ρόλο του Τραμπ στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου ξεκινά στη Γερουσία στις 9 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια διαδικασία διπλά ιστορική: ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε δεύτερη φορά σε δίκη στη Γερουσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (impeachment). Και θα γίνει επίσης ο πρώτος που θα δικαστεί αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο.

Αυτό όμως, την αποχώρηση του Τραμπ από την προεδρία, επικαλέστηκε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, ο οποίος χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη δίκη, διότι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν βρίσκεται πια στο αξίωμα, καθώς και διότι δεν θα προεδρεύσει σε αυτή ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ο Ραντ Πολ, φυσικά χωρίς να φορά μάσκα, μιλάει στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας στη Γερουσία (REUTERS/Jonathan Ernst)

Ο Πολ κατέθεσε ψήφισμα και υποχρέωσε το Σώμα να ψηφίσει επ’ αυτού.

Ετσι, 45 από τους 50 γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας, ανάμεσά τους ο ισχυρός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους, ο Μιτς ΜακΚόνελ, που μολαταύτα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της καταδίκης του πρώην προέδρου.

Για τον Ραντ Πολ, πάντως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι η διαδικασία είναι «θνησιγενής», ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καταδίκης του κ. Τραμπ, καθώς γι’ αυτή χρειάζονται 17 ψήφοι Ρεπουμπλικάνων, πέρα από τις 50 των Δημοκρατικών.

Έστω κι αν κάποιοι από τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπογράμμισαν ότι το πώς ψήφισαν χθες δεν προκαταλαμβάνει την οριστική τους απόφαση για το εάν θα ταχθούν υπέρ της καταδίκης του τέως προέδρου ή όχι, το αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, πιστοποιεί πόσο μεγάλη επιρροή διαθέτει ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ στο κόμμα με το οποίο εξελέγη στην προεδρία το 2016.

Μόλις πέντε γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών ψήφισαν κατά της πρωτοβουλίας του Πολ (Μιτ Ρόμνι, Σούζαν Κόλινς, Λίσα Μουρκάουσκι, Μπεν Σας, Πατ Τούμι).

Αφού απορρίφθηκε η πρόταση του Ραντ Πολ, οι γερουσιαστές ψήφισαν επί των κανονισμών της διαδικασίας. Εγκρίθηκαν με 83 ψήφους έναντι 17.

Η περίσταση έφερε ένα σπάνιο θέαμα στην Ανω Βουλή: και οι 100 γερουσιαστές ήταν παρόντες στα έδρανά τους για την ορκωμοσία.

Στη διαδικασία θα προεδρεύσει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι, ο «πρόεδρος pro tempore» της Γερουσίας, κατά τον τίτλο που συνήθως απονέμεται στον παλαιότερο γερουσιαστή της πλειοψηφούσας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα, πρόεδρος της Γερουσίας είναι ο (η, μετά την ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις) αντιπρόεδρος της χώρας, παρότι δεν είναι μέλος του Σώματος.

«Ολοι μας γίναμε μάρτυρες» των βιαιοτήτων των οπαδών του Τραμπ την 6η Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, όταν έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ των Δημοκρατικών, ο Τσακ Σούμερ, επιμένοντας ότι «για μένα, ο Τραμπ έκανε το πιο επονείδιστο πράγμα που έχει κάνει ποτέ πρόεδρος» και ότι «πρέπει να καταδικαστεί».

Ο Τσακ Σούμερ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Νέα Υόρκη και επικεφαλής πλέον της πλειοψηφίας στη Γερουσία, μιλά μετά την έναρξη της διαδικασίας για τον Τραμπ (REUTERS/Al Drago)

Στον πρόσφατο διάλογο συνταγματολόγων και πολιτολόγων ανταλλάχθηκαν διάφορα επιχειρήματα για το κατά πόσον μπορεί ή πρέπει να δικάσει τον Ντόναλντ Τραμπ η Γερουσία αφού έχει πλέον εγκαταλείψει το αξίωμα. Αρκετοί έκριναν ότι η δίκη είναι συνταγματική, ενώ ο θεμελιώδης νόμος προβλέπει ότι σε δίκες προέδρων μπορεί να αποφασιστεί να στερηθούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι — πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ζήτημα με καίρια σημασία που πρέπει να επιλυθεί.

Η Λίσα Μουρκάουσκι, η οποία απέρριψε την πρωτοβουλία του Ραντ Πολ, επεσήμανε ότι οι δίκες των προέδρων δεν αφορούν απλώς και μόνο την παύση τους, αλλά τις «πολιτικές συνέπειες» των πεπραγμένων τους.

Λίγη ώρα μετά τις εργασίες της Γερουσίας, ο Πάτρικ Λίχι εισήχθη σε νοσοκομείο για παρακολούθηση «προληπτικά», διότι είπε ότι δεν ένιωθε καλά, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Ο 80χρονος γερουσιαστής όρκισε νωρίτερα, με κουρασμένη φωνή, τους συναδέλφους του.

Αφού εξετάστηκε από τον γιατρό του Καπιτωλίου, «προληπτικά» ο Λίχι διακομίστηκε σε νοσοκομείο, για παρακολούθηση και για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News