179
Φοιτήτριες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας | REUTERS

Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς τη συγκατάθεση άνδρα

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 10:40
Φοιτήτριες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας
|REUTERS

Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς τη συγκατάθεση άνδρα

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 10:40

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν θα χρειάζονται πια την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα για να βγάλουν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, μετά από απόφαση του καθεστώτος.

«Θα δίνεται διαβατήριο σε κάθε υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας που το ζητεί», αναφέρει απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ο νέος κανόνας έχει εφαρμογή για τις γυναίκες ηλικίας 21 ετών και άνω.

Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες στη χώρα, που είναι από τα σκληρότερα καθεστώτα στον κόσμο στο θέμα των γυναικείων δικαιωμάτων, ήταν υποχρεωμένες να εξασφαλίζουν την άδεια ενός από τους άνδρες «κηδεμόνες» τους -του πατέρα, του συζύγου ή άλλου, συγγενή ή υπεύθυνου γι’ αυτές- προκειμένου να αποκτούν ή να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Το σύστημα αυτό, που πρακτικά εξισώνει τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία με ανήλικους και αποτελεί την αιτία σωρείας αυθαιρεσιών, καταγγέλλεται επί δεκαετίες από το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Τον Ιούνιο του 2018, επιτράπηκε για πρώτη φορά σε γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα, ενώ πολύ πρόσφατα, απέκτησαν το δικαίωμα να παρακολουθούν αθλητικές διοργανώσεις, και να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που ως τότε επιφυλάσσονταν αποκλειστικά για άνδρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...