294
Πολίτες στη Γουχάν στην ουρά για το τεστ | REUTERS/Aly Song

Πώς η Κίνα έκανε εννέα εκατ. τεστ κορονοϊού σε μόλις 10 ημέρες

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 23:50
Πολίτες στη Γουχάν στην ουρά για το τεστ
|REUTERS/Aly Song

Πώς η Κίνα έκανε εννέα εκατ. τεστ κορονοϊού σε μόλις 10 ημέρες

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 23:50

Και μόνο οι αριθμοί φέρνουν ίλιγγο, αλλά μαρτυρούν πολλά για τη μεθοδικότητα και την προετοιμασία των κινεζικών Αρχών για το παραμικρό ενδεχόμενο να υπάρξει νέο ξέσπασμα του κορονοϊού στην Γουχάν.

Τη Δευτέρα, όπως γράφει η Wall Street Journal, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι συγκέντρωσαν εννέα εκατ. δείγματα από πολίτες στη Γουχάν (που έχει πληθυσμό γύρω στα 11 εκατ.) για να τα εξετάσουν για κορονοϊό.

Μόνο την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 1,5 εκατ. τεστ, τριπλάσια από όσα γίνονται κάθε ημέρα στις ΗΠΑ (ή δεκαπλάσια από όσα έγιναν στην Ελλάδα). Το αποτέλεσμα: εντοπίστηκαν μόλις 218 ασυμπτωματικοί φορείς που μπήκαν σε καραντίνα. Από αυτούς μόλις ένας κατηγοριοποιήθηκε ως επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αυτού του είδους η επιθετική πολιτική τεστ ήταν η απάντηση στον εντοπισμό μερικών μεμονωμένων κρουσμάτων στις αρχές Μαΐου, την ώρα που σε όλη την Κίνα τα νέα περιστατικά ήταν πραγματικά ελάχιστα. Χρειαζόταν όμως μια τέτοια επίδειξη δύναμης – εντυπωσιακής μεν, αλλά με επιστημονικά αβέβαιη χρησιμότητα;

Η μέθοδος της συγκέντρωσης δειγμάτων (sample pooling) είναι απλή. Παίρνουμε δείγματα από όλους, αλλά πραγματοποιούμε το τεστ με 5-10 δείγματα μαζί. Αν βγει αρνητικό κανένας δεν είναι φορέας, αν είναι θετικό ένας ή περισσότεροι από την ομάδα των 5-10 είναι φορέας.

Η προσέγγιση, σημειώνει η WSJ, είναι αποτελεσματική όταν τα τεστ βγαίνουν στην πλειονότητά τους αρνητικά.

Η εξέταση ήταν υποχρεωτική για όσους επέστρεφαν στην εργασία τους ενώ οι Αρχές είχαν απευθύνει ισχυρή σύσταση για όλους τους άλλους. Η πόλη ανακοίνωσε μάλιστα ότι η εξέταση θα ήταν δωρεάν για όλους άνω των 6 ετών «που πρέπει, που μπορούν ή που θέλουν να εξεταστούν». Σε κάποιες περιπτώσεις οι Αρχές βγήκαν πόρτα-πόρτα για να πείσουν όσους δεν είχαν δώσει δείγμα να το κάνουν.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα έβγαιναν γρήγορα και οι πολίτες μπορούσαν να τα δουν στα κινητά τους, μέσω εφαρμογών. Ηταν, δηλαδή, ένα είδος σήματος ότι ο πολίτης είναι υγιής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News