704
Στιγμιότυπο από εργαστήριο ανάπτυξης εμβολίων της CanSinoBIO στην Τιανζίν της Κίνας | Reuters

The Lancet: Αποτελεσματικό και ασφαλές το εμβόλιο της Κίνας για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 10:37
Στιγμιότυπο από εργαστήριο ανάπτυξης εμβολίων της CanSinoBIO στην Τιανζίν της Κίνας
|Reuters

The Lancet: Αποτελεσματικό και ασφαλές το εμβόλιο της Κίνας για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 10:37

Ελπίδες ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να προληφθεί αποτελεσματικά με εμβολιασμό κατά του κορονοϊού δημιουργούν τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης μελέτης, σε ένα από τα τουλάχιστον 100 εμβόλια (εδώ) που δοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη αφορά ένα εμβόλιο που αναπτύσσεται στην Κίνα και χορηγήθηκε δοκιμαστικά σε 108 εθελοντές. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μελέτη για εμβόλιο που δημοσιεύεται σε ιατρικό περιοδικό υψηλού κύρους. Αυτό είναι σημαντικό, διότι σημαίνει ότι ο σχεδιασμός και τα ευρήματά της έχουν αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών.

Την περασμένη εβδομάδα, η παρασκευάστρια εταιρεία Moderna είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα των δοκιμών ενός άλλου εμβολίου, όμως αυτά αφορούσαν οκτώ εθελοντές και δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε ιατρικό περιοδικό.

Στη νέα μελέτη αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του κινέζικου εμβολίου σε 108 εθελοντές. Το εμβόλιο προκάλεσε παραγωγή αντισωμάτων στο 50-75% από αυτούς, αναλόγως με τη δόση που έλαβαν, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Επιπλέον, το εμβόλιο κατέδειξε την ασφάλειά του στις χαμηλότερες δόσεις. Είχε βέβαια ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά αυτές δεν θεωρούνται σοβαρές.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται τη στιγμή που ο αριθμός των θυμάτων της Covid-19 έχει ξεπεράσει τις 344.000, ενώ έχουν μολυνθεί περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια άτομα.

«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν ορόσημο στην μάχη εναντίον του νέου ιού», δήλωσε στο Politico ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βέιν Τσεν, καθηγητής από το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου. «Ωστόσο πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τη λοίμωξη, που προκαλεί ο κορονοϊός, είναι πρωτόγνωρες. Το γεγονός ότι το εμβόλιο προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα προστατεύει και από τον κορονοϊό».

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό ως «όχημα», για να «μεταφέρει» με ασφάλεια θραύσματα του γενετικού υλικού του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο αδενοϊός είναι ένας από τους ιούς που προκαλεί κοινό κρυολόγημα.

Το εμβόλιο της CanSinoBIO είναι το πρώτο που περνάει στη φάση 2 των κλινικών δοκιμών – CanSinoBIO

Οταν το γενετικό υλικό του κορονοϊού μπει στα κύτταρα, αυτά αντιδρούν και παράγουν μία πρωτεΐνη. Την πρωτεΐνη αυτή αντιλαμβάνεται το ανοσοποιητικό και παράγει αντισώματα για να την καταστρέψει. Με αυτό τον τρόπο «εκπαιδεύεται» να αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Αν στο μέλλον, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό, ο οργανισμός του πάλι θα παράγει την πρωτεΐνη. Το ανοσοποιητικό του όμως θα την «θυμηθεί» και θα επιτεθεί αμέσως στον ιό. Η ελπίδα είναι ότι αυτή η επίθεση, θα τον εξουδετερώσει.

Η μελέτη αυτή ήταν φάσης 1, δηλαδή το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Οι ερευνητές έχουν αρχίσει τώρα τη φάση 2, στην οποία θα συμμετάσχουν 500 υγιείς εθελοντές. Οι 250 έχουν λάβει ή ήδη έχουν λάβει την μέτρια δόση του εμβολίου. Οι υπόλοιποι θα λάβουν την χαμηλή δόση ή ένα εικονικό εμβόλιο (placebo).

Τόσο η φάση 1 όσο και η φάση 2 των δοκιμών του συγκεκριμένου εμβολίου διεξάγονται στη Γουχάν της Κίνας, που είναι το επίκεντρο της πανδημίας.

Αποτελεσματικότητα

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η μελέτη τους άρχισε στις 16 Μαρτίου. Οι 108 εθελοντές που εντάχθηκαν σε αυτήν είχαν ηλικία 18-60 ετών (διάμεση ηλικία: 36,3 έτη). Το 51% ήσαν άνδρες. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Οι 36 από αυτούς έλαβαν χαμηλή δόση του ερευνητικού (πειραματικού) εμβολίου. Αλλοι 36 έλαβαν μεσαία δόση και οι υπόλοιποι υψηλή.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν τη χαμηλή ή τη μεσαία δόση ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα (επαρκή) εναντίον του κορονοϊού. Το ίδιο και το 75% όσων έλαβαν την υψηλή δόση του εμβολίου. Τα αντισώματα αυτά μπορεί να προστατεύσουν τον οργανισμό όταν του επιτεθεί ο κορονοϊός Covid-19.

Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι εθελοντές είχαν τετραπλασιασμό των δεσμευτικών (συνδετικών) αντισωμάτων τους. Αυτού του είδους τα αντισώματα μπορεί να ενωθούν με τον κορονοϊό, αλλά δεν του επιτίθενται κατ’ ανάγκη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Μέσα στο πρώτο 24ωρο από τον εμβολιασμό, η πλειονότητα των εθελοντών είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον μία ανεπιθύμητη ενέργεια στο εμβόλιο. Η πιο συχνή ήταν πόνος στο σημείο της έγχυσης (αναφέρθηκε από 58 εθελοντές). Υπήρχαν επίσης γενικευμένες αντιδράσεις, όπως:

  • Πυρετός (46% των εθελοντών)
  • Κόπωση (44%)
  • Πονοκέφαλος (39%)
  • Μυαλγία (πόνος στους μυς, 17% των εθελοντών)

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, εκδηλώθηκαν μέσα σε 24 ώρες και διήρκεσαν έως 48 ώρες. Στη διάρκεια των 28 ημερών που διήρκεσε η παρακολούθηση των εθελοντών, κανένας δεν εκδήλωσε σοβαρή παρενέργεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...