516
Τουλάχιστον οκτώ είναι τα εμβόλια τα οποία που βρίσκονται μελέτες φάσης 1 και 2 σε όλο τον κόσμο | REUTERS

Η εξασθένηση του κορονοϊού «εμποδίζει» τις δοκιμές του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 13:03
Τουλάχιστον οκτώ είναι τα εμβόλια τα οποία που βρίσκονται μελέτες φάσης 1 και 2 σε όλο τον κόσμο
|REUTERS

Η εξασθένηση του κορονοϊού «εμποδίζει» τις δοκιμές του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 13:03

«Ευχάριστα» είναι τα νέα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ακόμη και αν δυσχεράνουν τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον συνυπεύθυνο της κλινικής μελέτης που πραγματοποιείται για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπάρχουν μόνο 50% πιθανότητες επιτυχούς έκβασης του εμβολίου, καθώς ο νέος κορονοϊός φαίνεται να εξασθενεί γρήγορα στη χώρα.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, ο Αντριαν Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ της Οξφόρδης, το οποίο συνεργάζεται με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την παραγωγή του εμβολίου, εξήγησε ότι το επόμενο στάδιο κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή 10.000 εθελοντών, «απειλείται να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, λόγω της χαμηλής μεταδοτικότητα της Covid-19 στην κοινότητα. Είναι μια κούρσα ενάντια στον ιό που εξαφανίζεται και ενάντια στον χρόνο».

Τα άτομα που εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν εκτίθενται με τεχνητούς τρόπους στον ιό για να φανεί αν έχουν ανοσοποιηθεί, αλλά «περιμένουν» να κολλήσουν τη νόσο από τις καθημερινές επαφές τους.

Και ενώ με την υψηλή δραστηριότητα της νόσου τον προηγούμενο μήνα υπήρχαν 80% πιθανότητες να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, πλέον, με τη μείωση της δραστηριότητας της νόσου στη χώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 50%.

«Είμαστε στην περίεργη θέση να θέλουμε ο ιός να παραμείνει ακόμη λίγο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το ίδιος ακριβώς πρόβλημα έχουν αντιμετωπίσει και ερευνητικά κέντρα στην Ασία που είχαν ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε φάρμακα. Καθώς το πανδημικό κύμα εξαφανιζόταν, δεν υπήρχαν ασθενείς για να ολοκληρωθούν τα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών.

Μάλιστα, το θέμα είχε σχολιάσει πρόσφατα και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των 6 μ.μ., ο οποίος είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ασθενών σε κάποια χώρα, ώστε ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων και να έχουμε καθαρή εικόνα.

Το πειραματικό εμβόλιο της Οξφόρδης, γνωστό ως ChAdOx1 nCoV-19, φέρεται να είναι ένα από τα πρώτα στην παγκόσμια «κούρσα» που προστατεύει από τον νέο κορονοϊό.

Στην Οξφόρδη η ομάδα της Σάρας Γκίλμπερ έχει χρησιμοποιήσει ιούς που πήρε από χιμπατζήδες και τους έχει τροποποιήσει γενετικά ώστε να κάνουν τη «δουλειά», ενώ στο Imperial College η ομάδα του Ρόμπιν Σάτοκ έχει δημιουργήσει μία απενεργοποιημένη μορφή του ίδιου του νέου κορονοϊού.

Το εμβόλιο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί το 2012 στον προηγούμενο κορονοϊό, τον Mers, και είχε αποτύχει. Τώρα, δοκιμάζεται στον νέο κρονοϊό Sars-Cov-2.

Κατασκευάζεται από μια αποδυναμωμένη μορφή ιού του κοινού κρυολογήματος από χιμπατζήδες, ο οποίος έχει μεταλλαχθεί γενετικά, έτσι ώστε να μην μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε ανθρώπους. Επιπλέον, έχει συνδυαστεί γενετικά με τα γονίδια που δημιουργούν τις γλυκοπρωτεΐνες με ακίδες που προκαλούν τη σύντηξη.

Ο κορονοϊός χρησιμοποιεί ως μέσω σύντηξης (πρόσδεσης) στα ανθρώπινα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τις ακίδες αυτές, οι οποίες ταιριάζουν και μπαίνουν όπως η πρίζα στο φις. Αν καταστραφεί το σχήμα στην πρίζα, δεν θα ταιριάζει στο φις, οπότε ο ιός δεν θα μπορεί να αναπαραχθεί, να πολλαπλασιαστεί και να κυριαρχήσει του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό τότε θα αναπτύξει αντισώματα δίχως να «κουράζεται» και θα τον καταστρέψει.

Το μοναδικό εμβόλιο πάντως που έχει γίνει γνωστό ότι έχει περάσει σε φάση 2 κλινικών δοκιμών, δηλαδή απέδειξε την ασφάλειά του και χορηγείται πλέον σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, είναι το αυτό της επιστημονικής ομάδας της Κίνας (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...