515
Εμβολιασμοί στο σπίτι σε χωριό έξω από την Αγκυρα | REUTERS /Cagla Gurdogan

Πόρτα πόρτα εμβολιάζουν τους υπερήλικες στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 09:15
Εμβολιασμοί στο σπίτι σε χωριό έξω από την Αγκυρα
|REUTERS /Cagla Gurdogan

Πόρτα πόρτα εμβολιάζουν τους υπερήλικες στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 09:15

Από τον Φεβρουάριο, η Τουρκία έχει ξεκινήσει στην πόλη Αντιγιαμάν ένα πιλοτικό πρόγραμμα εμβολιασμού στο σπίτι. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν επιλεγεί να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, όμως δεν είχαν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Ετσι, ομάδες υγειονομικών, πρώτα τηλεφωνούν και αν δεν καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες, τους επισκέπτονται και τους ρωτούν πρόσωπο με πρόσωπο για ποιο λόγο δεν προσήλθαν στο ραντεβού τους.

Η ιδέα πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια, είναι να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν με τους πολίτες και να επιχειρήσουν να τους ενημερώσουν σωστά, ώστε να τους αλλάξουν την άποψη. Σύμφωνα με τη δρ Χούλια Ντογάν Τιριακί, υπεύθυνο του προγράμματος, με τον τρόπο αυτό ήδη κατάφεραν αύξηση κατά 30% στο ποσοστό εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές.

Το πρόγραμμα για τη μάχη της πειθούς στην Τουρκία ξεκινάει με τηλεφωνική επικοινωνία. «Εχουμε συμβουλεύσει τα μέλη των ομάδων να είναι πράοι στις συνομιλίες τους και να χρησιμοποιούν λογικά επιχειρήματα. Περίπου οι μισοί από αυτούς που τους τηλεφωνούμε, απαντούν ότι άλλαξαν γνώμη και σύντομα θα επισκεφτούν κάποιο εμβολιαστικό κέντρο», λέει η δρ Ντογάν στον Guardian.

Στη συνέχεια, ξεκινούν αυτοκίνητα εξοπλισμένα με ψυγεία που περιέχουν εμβόλια, και με τη συνοδεία κάποιου τοπικού μουχτάρη (επικεφαλής κοινότητας) επισκέπτονται όσους έχουν εκφράσει αμφιβολίες. «Οι 35 ομάδες που κάνουν αυτή τη δουλειά, καταφέρουν καθημερινά να πείσουν περίπου 150 άτομα υψηλού κινδύνου να κάνουν το εμβόλιο», συμπληρώνει η ίδια.

Πολλοί από αυτούς που έχουν ενστάσεις για τον εμβολιασμό, εξηγούν στις ομάδες πειθούς ότι ο φόβος τους είναι αν το εμβόλιο του κορονοϊού θα επηρεάσει άλλα χρόνια νοσήματα που τους ταλαιπωρούν, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. «Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που επικαλούνται την πάθησή τους επειδή απλώς φοβούνται το εμβόλιο. Για παράδειγμα, μία 76χρονη δήλωσε ότι φοβάται να εμβολιαστεί, διότι ενδέχεται αυτό να επηρεάσει τη γονιμότητά της», λέει η δρ Ντογάν .

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις το τουρκικό δαιμόνιο ξεπερνά τα όρια της επιστήμης και ο μουχτάρης φτάνει σε σημείο να δώσει δωροκάρτα για αγορές σε αυτούς που αρνούνται πεισματικά τον εμβολιασμό. Μόλις οι ηλικιωμένοι δουν το δώρο, ρωτούν αν θα πάρουν και δεύτερο αν κάνουν εμβόλιο και στο άλλο μπράτσο…

Η Τουρκία έχει εγκρίνει και χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο της Sinocac, το ρωσικό Sputnik V και το mRNA της Pfizer.

Τί εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση

Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στην ΕΡΤ ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, αποκάλυψε ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε άτομα από 80 έως 89 ετών, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικό κέντρο, ή ενδεχομένως κάποιοι κάτοικοι σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης. Η κάλυψη σε αυτήν την ηλικία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, φτάνει στο 65,7%.

Ο κ. Σκέρτσος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει πώς μπορεί να διευκολύνει τον συγκεκριμένο πληθυσμό και με κατ΄οίκον εμβολιασμό. Ο κ. Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, πρόσθεσε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, να γίνονται εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς, πολυϊατρεία και φαρμακεία».

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας, αναμένεται να λυθεί σύντομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...