256
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ | Twitter

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα»

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 16:41
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ
|Twitter

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα»

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 16:41

Εμπρακτη στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, ζήτησε για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Οπως είπε, δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά «θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα». 

«Το δήθεν memorandum of understanding (ΜΟU)μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο -η οποία έχει προσωρινό αποκορύφωμα το λεγόμενο «μνημόνιο» που συνήψαν μεταξύ τους η Τουρκία και η Λιβύη-, όπως και για όλες της ενέργειες στις οποίες προέβη η Ελλάδα.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...