271
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου (αριστερά) και ο Μπένι Γκαντς, ξανά στις κάλπες | REUTERS

Αδιέξοδο στο Ισραήλ: Τρίτη φορά στις κάλπες σε ένα χρόνο

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 12:46
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου (αριστερά) και ο Μπένι Γκαντς, ξανά στις κάλπες
|REUTERS

Αδιέξοδο στο Ισραήλ: Τρίτη φορά στις κάλπες σε ένα χρόνο

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 12:46

Για τρίτη φορά στις κάλπες, σε λιγότερο από έναν χρόνο, θα πάνε οι Ισραηλινοί, τον Μάρτιο μετά το νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο νόμου, που προβλέπει τη διάλυσή του και την προκήρυξη νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών, στις 2 Μαρτίου.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στο σύνολο από 94 κοινοβουλευτικούς -κανένα από τα 120 μέλη της Κνέσετ δεν ψήφισε κατά- λίγες ώρες μετά την παρέλευση της τελικής προθεσμίας για να οριστεί νέος πρωθυπουργός.

Μετά τις δύο προηγούμενες πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο, ούτε ο δεξιός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε ο κεντρώος αντίπαλός του Μπένι Γκαντς, μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το δεξιό Λικούντ του Νετανιάχου και το κεντρώο Μπλε και Λευκό του στρατηγού Γκαντς, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Ο Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση δύο φορές και ο Γκαντς τη μία που έλαβε την εντολή.

Η νέα προκήρυξη εκλογών έρχεται σε μία πολύ ταραγμένη πολιτικά περίοδο για το Ισραήλ, καθώς ο 70χρονος υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατηγορείται για δωροληψία και δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης. Η υπόθεση αφορά πολιτικές χάρες από τον Νετανιάχου σε ισχυρούς επιχειρηματίες με αντάλλαγμα θετικά κάλυψη από τα ΜΜΕ και ακριβά δώρα.

Ο Νετανιάχου έχει προθεσμία ως την 1η Ιανουαρίου για να ζητήσει ασυλία ως μέλος της Κνέσετ.

Παρά τις κατηγορίες όμως, δεν φαίνεται να «ιδρώνει το αυτί» ούτε των ψηφοφόρων ούτε των μελών του Λικούντ, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Μόλις ένα στέλεχος του κόμματος, ο πρώην υπουργός Παιδείας Γιδεόν Σάαρ, έχει ανακοινώσει ότι θα τεθεί αντιμέτωπος με τον αρχηγό του κόμματος για το αξίωμα. Η διαδικασία ανάδειξης νέας κομματικής ηγεσίας θα γίνει στις 26 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...