275
| Moderna Inc/Handout via REUTERS

«Πόλεμος» χάκερ για να κλέψουν τα μυστικά του εμβολίου για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 09:40
|Moderna Inc/Handout via REUTERS

«Πόλεμος» χάκερ για να κλέψουν τα μυστικά του εμβολίου για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 09:40

Την ώρα που κορυφαία εργαστήρια σε όλο τον κόσμο κάνουν αγώνα δρόμου για να φτιάξουν ένα ασφαλές και μαζικά διαθέσιμο εμβόλιο για τον κορονοϊό, ομάδες χάκερ που υποκινούνται από κυβερνήσεις καραδοκούν για να κλέψουν τα μυστικά τους.

Ενας πόλεμος για την πνευματική ιδιοκτησία μαίνεται αυτή τη στιγμή, προειδοποιούν ειδικοί στην ασφάλεια των δικτύων, οι οποίοι τονίζουν ότι ομάδες χάκερ με στήριξη από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, αλλά και τη Βόρεια Κορέα, ενορχηστρώνουν επιθέσεις.

Φυσικά, όλες οι χώρες αρνούνται κάθε εμπλοκή. Η Κίνα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι είναι πιο μπροστά από κάθε άλλη χώρα, οπότε δεν έχει ανάγκη να μάθει τι κάνουν οι άλλοι.

Οι χάκερ ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και πληροφορίες που αφορούν τη μαζική παρασκευή του εμβολίου, γράφει ο Guardian. Τουλάχιστον δύο εμβόλια, από την Pfizer και τη Moderna, είναι πολύ κοντά στην έγκριση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και στη διάθεση, η οποία μπορεί να αρχίσει ακόμη και τον Δεκέμβριο – έστω και σε μικρή κλίμακα. Οι επιθέσεις τους προηγούμενους μήνες στόχευαν στις προδιαγραφές και τη σύνθεση του εμβολίου.

Ο διαδικτυακός πόλεμος είναι μόνο ένα επεισόδιο των επιθέσεων που μαίνονται εδώ και 20 χρόνια κατά δυτικών εταιρειών και κυβερνητικών φορέων. Από τον περασμένο Μάρτιο, όμως, κάθε πληροφορία που αφορά την Covid-19 είναι σε πρώτη ζήτηση από τους χάκερ.

Αν και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επαρκή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις στα συστήματά τους, τα ακαδημαϊκά εργαστήρια και οι ερευνητές είναι περισσότερο ευάλωτοι –ή και εύπιστοι– στις επιθέσεις των χάκερ. Αυτοί οι μεμονωμένοι στόχοι είναι οι αγαπημένοι των χάκερ, που στέλνουν τα θύματά τους σε ειδικά σχεδιασμένες σελίδες για να κλέψουν τα password ή υποδύονται τις ελκυστικές γυναίκες που πιάνουν μαζί τους κουβέντα για να «ψαρέψουν» για πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...