768
Mέτρα όπως η χρήση μάσκας, δεν τηρούνται εξίσου ευλαβικά όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς | ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πλέουμε ήδη στο δεύτερο κύμα» – διαδοχικές συσκέψεις σε Μαξίμου και υπ. Υγείας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 07:42
Mέτρα όπως η χρήση μάσκας, δεν τηρούνται εξίσου ευλαβικά όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πλέουμε ήδη στο δεύτερο κύμα» – διαδοχικές συσκέψεις σε Μαξίμου και υπ. Υγείας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 07:42

Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις -«καμπάνα» και όχι καμπανάκι κινδύνου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τους κινδύνους να χαθούν όλα όσα έχει πετύχει η χώρα στη μάχη κατά του κορονοϊού, λόγω χαλάρωσης, δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο και πλέον στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για το λεγόμενο plan B, προκειμένου να αποτραπεί ένα «πρώιμο» δεύτερο κύμα του ιού.

Ενδεικτικό της εγρήγορσης είναι οι συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προκειμένου να συνεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, όπως για παράδειγμα η διαφαινόμενη αναζωπύρωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και μάλιστα με μικρό αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων, όπως και η εστία της Δυτικής Μακεδονίας, με 37 κρούσματα εκ των οποίων επτά ορφανά. Η προσοχή είναι στραμμένη επίσης και στον εισερχόμενο τουρισμό καθώς μόνο τον Ιούλιο σε σύνολο 398 κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα,  229 ήταν τουρίστες.

Πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κυμα κορωνοϊού, ανέφερε ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΣ Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι βασικό πρόβλημα αποτελεί η συμπεριφορά των πολιτών καθώς πλέον δεν τηρείται κανένα απολύτως μέτρο προστασίας.

Ανησυχητικό χαρακτήρισε ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Δημήτρης Παρασκευής, το γεγονός ότι καταγράφονται με σταθερή ροή εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού. «Δοκιμάζονται με αμείωτο ρυθμό τα αντανακλαστικά των αρμοδίων υγειονομικών αρχών. Πρέπει να μπορέσουν να διαγνώσουν εγκαίρως τα κρούσματα στις πύλες εισόδου, να έχει αποτέλεσμα η ιχνηλάτηση στις επαφές του κρούσματος, να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα περιορισμού ή καραντίνας, να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, και να μην γίνει διασπορά κρουσμάτων στην επικράτεια. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη», λέει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι πλήρης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων:

«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κάνουμε την εκτίμηση με βάση τα μαθηματικά μοντέλα πόσα αδιάγνωστα θετικά κρούσματα στην κοινότητα αναλογούν στον αριθμό εκείνων που εντοπίζονται, αν πχ σε κάθε 1 θετικό κρούσμα αντιστοιχούν άλλα 10 αδιάγνωστα. Το βέβαιον είναι πως πέρα από τα θετικά κρούσματα που εντοπίζονται και καταγράφονται, υπάρχουν πολλαπλάσια κρούσματα στη χώρα μας».

Η προσοχή των επιστημόνων είναι στραμμένη στα λεγόμενα ορφανά κρούσματα (αυτά με άγνωστη πηγή προέλευσης ή μετάδοσης) , αποτελούν τον δεύτερο κρίσιμο παράγοντα της πορείας της επιδημίας.

«Αυτό που κοιτάμε πάντα είναι η προέλευση των κρουσμάτων, κι εστιάζουμε στα κρούσματα που δεν ξέρουμε πώς προέκυψαν. Αυτά δείχνουν πιο εκτεταμένη, «αόρατη»εξάπλωση στην κοινότητα. Σημαίνει ότι δεν ξέρουμε από πού μολύνονται πολλοί άνθρωποι. Ακόμη και μικρός αριθμός ορφανών σημαίνει εκτεταμένη διασπορά που δεν έχει διαγνωστεί. Το όριο είναι τα 20-25 ορφανά κρούσματα την ημέρα. Όταν αυξάνονται και όταν πλησιάζουν τα 50 ημερησίως σημαίνει συναγερμός», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αν και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο αριθμός τους απέχει ακόμη από το όριο των 20-25 ανά ημέρα, το γεγονός ότι τα περισσότερα εντοπίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό κάτι  που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

Κρίσιμος παράγοντας για τη διασπορά του ιού θεωρούνται οι εστίες υπερμετάδοσης, δηλαδή οι χώροι όπου λίγοι -πιθανότατα ασυμπτωματικοί- μπορούν να μεταδώσουν σε πολλούς τον ιό, όπως οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις (πάρτι, πανηγύρια κτλ), πλοία ακτοπλοΐας όπου δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα κ.α..

«Φοβάμαι ότι μπορεί να συμβεί το φαινόμενο μιας υπερμετάδοσης. Είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης», τονίζει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Μοναδικός και ασφαλής τρόπος αποτροπής της μετάδοση του κορονοϊού παραμένει η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

«Τώρα βλέπουμε ότι αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα. Ήταν όμως θέμα χρόνου να συμβεί αυτό. Στο Ισραήλ που χαλάρωσαν υπερβολικά μετά την αρχική τους επιτυχία έχουν πλέον ένα δεύτερο κύμα της νόσου. Πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ; Όχι αν α) αρχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα: μάσκες, φυσική απόσταση, μέτρα υγιεινής, β) προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα που αφορούν στην πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος.

Σημαντική επίσης κατά τον κ. Μόσιαλο είναι η ποιοτική ανάλυση των κρουσμάτων: «Αν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες, τότε δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν όμως αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων, αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της πιθανότητας διασποράς της νόσου στις ευπαθείς ομάδες. Επανερχόμαστε επομένως στα βασικά γιατί έχουμε ακόμη χρόνο για να αποφύγουμε τη μεγάλη διασπορά της νόσου. Να εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα. Και κυρίως τα δημόσια πρόσωπα», υπογραμμίζει με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...