931
Ομιλία της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην προεδρία της Ταϊβάν. Δεξιά της Πελόζι η πρόεδρος της νησιωτικής χώρας Τσάι Ινγκ-γουέν | Taiwan Presidential Office/Handout via REUTERS

Πελόζι κατά Κίνας: Δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 20:29
Ομιλία της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην προεδρία της Ταϊβάν. Δεξιά της Πελόζι η πρόεδρος της νησιωτικής χώρας Τσάι Ινγκ-γουέν
|Taiwan Presidential Office/Handout via REUTERS

Πελόζι κατά Κίνας: Δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 20:29

Τη δική της απάντηση στο Πεκίνο έδωσε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στην Ταϊβάν, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας.

Μερικά λεπτά, μόλις, από την προσγείωσή της στη μικρή χώρα, η οποία διεκδικείται από τους Κινέζους εδώ και δεκαετίες, ο κινεζικός στρατός τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα και εξήγγειλε εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί, ενώ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε απειλητικά μηνύματα σε Ταϊπέι και Ουάσινγκτον (περισσότερα εδώ). Η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη Πελόζι συνεχίστηκε με οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του γειτονικού της κράτους (περισσότερα εδώ).

Την επομένη της άφιξης της στην Ταϊπέι, η αμερικανίδα πολιτικός δήλωσε ότι «δυστυχώς η Ταϊβάν εμποδίστηκε να συμμετάσχει σε παγκόσμιες συνόδους, με πιο πρόσφατη εκείνη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, εξαιτίας των αντιρρήσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», για να προσθέσει: «Παρότι μπορούν να εμποδίσουν την Ταϊβάν να στείλει τους ηγέτες της σε παγκόσμια φόρουμ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ξένους ηγέτες –ή οποιονδήποτε άλλον θέλει– να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν για να τιμήσουν την ακμάζουσα Δημοκρατία της, να επισημάνουν τις επιτυχίες της και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή για συνεχή συνεργασία».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη την Τετάρτη η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων μίλησε για μία επίσκεψη που αποτελεί μέρος των συναντήσεων που έχουν οι ΗΠΑ και με άλλες δυνάμεις στον Ινδο-Ειρηνικό, με επίκεντρο την ασφάλεια και την ευημερία, πεδία στα οποία «η Ταϊβάν είναι παγκόσμιος ηγέτης» και τόνισε εκ νέου, εν συνεχεία, πως «η αλληλεγγύη της Αμερικής με τον λαό της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ σήμερα , καθώς συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία ενάντια στην απολυταρχία στη (σ.σ. συγκεκριμένη) περιοχή και στον κόσμο».

Σε ανάλογη δήλωση είχε προβεί και την προηγούμενη ημέρα, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα σταθούν δίπλα στον λαό της Ταϊβάν με φόντο την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος «μεταξύ απολυταρχίας», μία έμμεση μομφή για το κινεζικό καθεστώς, «και δημοκρατίας», υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο νησί δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ή τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας σε σχέση με το καθεστώς της χώρας.

Στις δηλώσεις της νωρίτερα την Τετάρτη στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, η κυρία Πελόνι τόνισε, αντίστοιχα, πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχει πάντα η Ταϊβάν ελευθερία με ασφάλεια και δεν θα κάνουν πίσω από τη θέση τους αυτή», μολονότι η Ουάσινγκτον σέβεται την πολιτική της «Ενιαίας Κίνας».

Η 82χρονη πολιτικός χαιρέτισε τους αξιωματούχους στον διάδρομο του αεροδρομίου Σονγκσάν στην Ταϊπέι προτού επιβιβαστεί σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που απογειώθηκε στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Αμερικανός αξιωματούχος: Είχαμε ενημερώσει για την Κίνα

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως το ενδεχόμενο επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν είχε συζητηθεί πρόσφατα με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε συζητήσει την ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι κατά τη διάσκεψη της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί στη διάρκεια συνάντησής τους, η οποία είχε διαρκέσει περισσότερο από πέντε ώρες.

«Το ζήτημα είναι αν το Πεκίνο θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι ως κάποιου είδους δικαιολογία για να προχωρήσει σε βήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κλιμάκωση ή που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να παραγάγουν σύγκρουση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά σε ένα ταξίδι που δεν είναι ούτε ασυνήθιστο ούτε χωρίς προηγούμενο.

«Η Κίνα δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να συνεχίσει αυτό που κάνει, να επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο αναφορικά με την Ταϊβάν», πρόσθεσε. «Και, αν την επίσκεψή της ακολουθήσει με κάποιο τρόπο οποιαδήποτε κλιμάκωση ή κρίση, αυτό θα οφείλεται στο Πεκίνο».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

27 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν

Στο μεταξύ, είκοσι επτά κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.

Είκοσι επτά αεροσκάφη του κινεζικού στρατού «εισήλθαν στην ευρύτερη περιοχή (Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας, ευρύτερη από τον εναέριο χώρο) στις 3 Αυγούστου 2022», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν. Την Τρίτη η ίδια πηγή είχε κάνει λόγο για 21 αεροσκάφη που παραβίασαν τη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας.

Το υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε, εξάλλου, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με αφορμή τις ανακοινώσεις ασκήσεων με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν, ότι επιδιώκει επίλυση των διμερών διαφορών με τη βία και όχι με ειρηνικά μέσα.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι τα κινεζικά γυμνάσια σε έξι σημεία γύρω από τη νήσο θέτουν σε κίνδυνο τις διεθνείς θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

Ανησυχία των G7 για τις εξελίξεις

Την ανησυχία τους για «τις πρόσφατες και ανακοινωθείσες απειλητικές ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ιδίως τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά και τον οικονομικό καταναγκασμό, οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση χωρίς λόγο» εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ).

Υπογράμμισαν ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να χρησιμοποιηθεί μια επίσκεψη ως πρόσχημα για επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στα στενά της Ταϊβάν. Είναι φυσιολογικό για τους βουλευτές των χωρών μας να ταξιδεύουν διεθνώς. Η κλιμακούμενη απάντηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Οι ΥΠΕΞ των επτά ισχυρών χωρών επανέλαβαν, τέλος, την κοινή και σταθερή δέσμευσή τους «για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν» και ενθάρρυναν «όλα τα μέρη να παραμείνουν ήρεμα, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν με διαφάνεια και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας για την αποφυγή παρεξηγήσεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...