394
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ουκρανία | Shutterstock

«Εκτός ελέγχου» η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Κίνδυνος ατυχήματος

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 14:16
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ουκρανία
|Shutterstock

«Εκτός ελέγχου» η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Κίνδυνος ατυχήματος

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 14:16

«Εκτός ελέγχου» βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης της Ζαπορίζια. Αυτή τη δραματική, αν όχι εφιαλτική, δήλωση έκανε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν άμεσα σε ειδικούς να επισκεφθούν τον σταθμό για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Associated Press, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στο εργοστάσιο Ζαπορίζια, την οποία τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου.

«Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί» στο εργοστάσιο, είπε και υπογράμμισε ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο Γκρόσι έκανε λόγο για πολλές παραβιάσεις ασφάλειας του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «σε ένα μέρος όπου ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη», κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Υπάρχει «μια παράδοξη κατάσταση», στην οποία το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εκτελεί τις πυρηνικές του επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αναπόφευκτες στιγμές τριβής και βίας, προειδοποίησε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε είπε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού και ανταλλακτικών έχει διακοπεί, «άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται». Μάλιστα, δήλωσε ότι η IAEA πρέπει να προχωρήσει σε επιθεώρηση του σταθμού ώστε να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται, όπως έκανε και στον σταθμό του Τσερνόμπιλ.

«Και υπάρχει πολύ πυρηνικό υλικό εκεί που πρέπει να επιθεωρηθεί», τόνισε.

Η κατάληψη της Ζαπορίζια από τους Ρώσους ενέτεινε τους φόβους ότι ο μεγαλύτερος από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας θα μπορούσε να υποστεί ζημιά, πυροδοτώντας μια άλλη έκτακτη ανάγκη, όπως το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986, τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο, που συνέβη περίπου 110 χιλιόμετρα (65 μίλια) βόρεια της πρωτεύουσας Κίεβο.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είπε ότι αυτός και η ομάδα του χρειάζονται προστασία για να φτάσουν στο εργοστάσιο και την επείγουσα συνεργασία Ρωσίας και Ουκρανίας. «Κάθε πλευρά θέλει αυτή η διεθνής αποστολή να μεταβεί από διαφορετικές τοποθεσίες, κάτι που είναι κατανοητό υπό το φως της εδαφικής ακεραιότητας και των πολιτικών εκτιμήσεων», είπε, αλλά υπάρχει κάτι πιο επείγον και αυτό είναι η μεταφορά της ομάδας της IAEA στη Ζαπορίζια.

«Η ΙΑΕΑ, με την παρουσία της, θα είναι αποτρεπτική σε οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον αυτού του πυρηνικού σταθμού», σημείωσε ο Γκρόσι. «Παρακαλώ λοιπόν ως επικεφαλής ενός διεθνούς οργανισμού, παρακαλώ και τις δύο πλευρές, να αφήσουν αυτή την αποστολή να προχωρήσει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News