711
Ο Ολαφ Σολτς μπροστά στην επιδιορθωμένη τουρμπίνα του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1, στη Siemens Energy | REUTERS/Wolfgang Rattay

Στροφή Σολτς: Μπορεί και να χρειαστούμε την πυρηνική ενέργεια τελικά

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 13:30
Ο Ολαφ Σολτς μπροστά στην επιδιορθωμένη τουρμπίνα του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1, στη Siemens Energy
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Στροφή Σολτς: Μπορεί και να χρειαστούμε την πυρηνική ενέργεια τελικά

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 13:30

Στις 20 Ιουνίου, ο Ολαφ Σολτς είχε δηλώσει «nein» στην πυρηνική ενέργεια παραμένοντας αντίθετος στην παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών στη χώρα του, που έχει προγραμματιστεί να κλείσουν έως το τέλος του 2022.

Φαίνεται όπως πως ενάμισι μήνα μετά το ξανασκέφθηκε, καθώς τα τερτίπια του Βλαντίμιρ Πούτιν και της Gazprom έφεραν τη Γερμανία σε δύσκολη θέση.

Ετσι, την Τετάρτη, ο Σολτς παραδέχθηκε ότι η παράταση της εκμετάλλευσης των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία στην Γερμανία «μπορεί να έχει νόημα», την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ενεργειακής κρίσης.

Αυτοί οι πυρηνικοί σταθμοί «δεν έχουν ικανότητα παρά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο μικρού μέρους της», αλλά «μπορεί και να έχει κάποιο νόημα», παραδέχθηκε ο γερμανός καγκελάριος, την ώρα που η δραστική μείωση της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο επαναφέρει το θέμα της διατήρησης των τελευταίων γερμανικών πυρηνικών σταθμών σε λειτουργία για περισσότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο.

Το Βερολίνο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις εντός των προσεχών εβδομάδων για την παράταση λειτουργίας αυτών των πυρηνικών σταθμών με βάση ένα «στρες τεστ» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μόλις τα αποτελέσματα αυτής της «δοκιμής αντοχής» γίνουν γνωστά, «θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος στο Μυλχάιμ αν ντερ Ρουρ, στην έδρα της Siemens Energy, όπου η επίμαχη επιδιορθωμένη τουρμπίνα του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1 περιμένει τη μεταφορά της στη Ρωσία.

Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που συνεχίζουν να λειτουργούν -στη Βαυαρία, την Κάτω Σαξωνία και την Βάδη-Βυρτεμβέργη- παρέχουν αυτήν την στιγμή το 6% της καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία.

Το ζήτημα της παράτασης λειτουργίας τους προβληματίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, με τους Πράσινους να εμφανίζονται σκεπτικοί (σημαντική αλλαγή και για αυτούς που ήταν πάντα κάθετα αντίθετοι), τους Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς να είναι επιφυλακτικοί και τους Ελεύθερους Δημοκράτες να τάσσονται υπέρ της ένταξής τους στα σχέδια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Υπέρ της παράτασης λειτουργίας τους τάσσεται και η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση των CDU-CSU.

Ο γερμανός καγκελάριος δικαιολόγησε τη νέα του θέση σχετικά με την παράταση της ζωής των πυρηνικών σταθμών λέγοντας ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τη πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα, είναι πιο αργή από το προβλεπόμενο. «Διαφέρει πολύ από την μία περιοχή της Γερμανίας στην άλλη», είπε.

«Ισχύει ιδιαίτερα στην Βαυαρία, η οποία έχει προχωρήσει με αργούς ρυθμούς στην επέκταση της αιολικής ενέργειας», είπε διατυπώνοντας αιχμή για την περιοχή αυτή της Γερμανίας που κυβερνάται διαχρονικά από τους συντηρητικούς και έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

«Θα υποστηρίξουμε όλες τις περιοχές της Γερμανίας όσο περισσότερο μπορούμε» για την ενεργειακή τροφοδοσία «όλων των πολιτών και όλων των επιχειρήσεων στην Γερμανία », διαβεβαίωσε ο Σολτς.

«Η τουρμπίνα είναι απλά δικαιολογία των Ρώσων»

«Η τουρμπίνα λειτουργεί και μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στο τεχνικό πρόβλημα που επικαλείται η Gazprom για να περιορίσει την παροχή του φυσικού αερίου στον Nord Stream 1.

Ο Σολτς χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενες τις δικαιολογίες της ρωσικής πλευράς.

«Είναι αρκετά σαφές και απλό. Η τουρμπίνα είναι εδώ και μπορεί να παραδοθεί. Πρέπει μόνο να πει κάποιος ότι τη θέλει και μετά θα παραδοθεί πολύ γρήγορα. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αυτή η παράδοση», τόνισε ο Σολτς, ενώ στεκόταν μπροστά στην εν λόγω τουρμπίνα, στο εργοστάσιο της Siemens Energy.

«Ο περιορισμός της παροχής φυσικού αερίου φαίνεται ότι έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα», σημείωσε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι και μελλοντικά θα πρέπει κανείς να υπολογίζει ότι «μπορεί πάντα να υπάρχουν οποιαδήποτε δήθεν προβλήματα για να μην λειτουργεί κάτι». Ακόμη και μετά την παράδοση της τουρμπίνας, η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενα τέτοια «προβλήματα», δήλωσε.

Εκπρόσωπος της Siemens Energy δήλωσε επίσης ότι η τουρμπίνα, η οποία επισκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στον Καναδά και εστάλη στη Γερμανία προκειμένου να παραδοθεί στην Gazprom, είναι μόνο μία από τις συνολικά έξι μεγαλύτερες και δύο μικρότερες τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται στον Nord Stream 1, αλλά για την λειτουργία του αγωγού στο 100% των δυνατοτήτων του αρκούν μόνο οι πέντε τουρμπίνες.

Αυτή τη στιγμή ο αγωγός όμως, λειτουργεί στο 20% της συνολικής παροχής και, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Siemens, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το γιατί τεχνικά δεν είναι δυνατή μια υψηλότερη απόδοση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα απαραίτητα τελωνειακά και ταξιδιωτικά έγγραφα για την αποστολή της τουρμπίνας είναι έτοιμα, αλλά λείπουν ακόμη κάποια στοιχεία από τη ρωσική πλευρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...