640
Χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημήτρη Παπανικολάου για να γίνει δεκτή τελικά η μικρή στο σχολείο | INTIMEnews

Παρέμβαση Παπανικολάου για να δεχθούν 13χρονο κορίτσι με Ασπεργκερ σε σχολείο του Αλίμου

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 11:13
Χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημήτρη Παπανικολάου για να γίνει δεκτή τελικά η μικρή στο σχολείο
|INTIMEnews

Παρέμβαση Παπανικολάου για να δεχθούν 13χρονο κορίτσι με Ασπεργκερ σε σχολείο του Αλίμου

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 11:13

«Εχω σύνδρομο Ασπεργκερ, αποφάσισα να δράσω για όλους», είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δημήτρης Παπανικολάου, παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική Εφήβων το 1995 και επί σειρά ετών μέλος της Εθνικής Ανδρών. Και ήταν μία υπόσχεση που δεν έμεινε στα λόγια, αλλά έγινε πράξη στην περίπτωση 13χρονης μαθήτριας, επίσης με σύνδρομο Ασπεργκερ, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με το «τέρας» της γραφειοκρατίας.

Το κορίτσι είχε περάσει με εξετάσεις στο μουσικό σχολείο Βαρθολομιού, για οικογενειακούς λόγους όμως μετακόμισε στην Αθήνα και στις αιτήσεις της να γίνει δεκτή στο μουσικό σχολείο Αλίμου, η απάντηση της Δευτεροβάθμιας ήταν αρνητική.

Και τελικά, χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημήτρη Παπανικολάου, ώστε να βρεθεί λύση και μία… θέση για τη 13χρονη στο σχολείο του Αλίμου.

Το περιστατικό έφερε στη δημοσιότητα το site notia.gr, όπου η μητέρα της μαθήτριας περιέγραψε όσα πέρασε μαζί με την κόρη της μέχρι να γίνει τελικά δεκτή στο σχολείο:

«Εχω μία κόρη 13 χρόνων στο φάσμα του αυτισμού. Εχει σύνδρομο Ασπεργκερ. Εγώ τη φωνάζω χαρισματική! Αυτά τα παιδιά όπως ξέρουμε θέλουν τη ρουτίνα τους και μία ψυχολογία άριστη, όσο το δυνατόν, αφού κινδυνεύουν από κατάθλιψη.

»Η κόρη μου λοιπόν πέρασε με εξετάσεις στο μουσικό σχολείο του Βαρθολομιού (διαμέναμε στον νομό Ηλείας τελευταία).

»Λόγοι υγείας οικογενειακοί μας ανάγκασαν να ανέβουμε στην Αθήνα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Εκεί ξεκινάει και το πρόβλημα.

»Η μεταγραφή της πρέπει να γίνει στο μουσικό σχολείο της περιοχής που μένουμε τώρα. Τηλεφωνώ λοιπόν στο μουσικό σχολείο του Αλίμου και ζητώ μεταγραφή. Μεταβαίνω την επομένη με οδηγίες της υπεύθυνης να συμπληρώσω την αίτηση. Με διαβεβαιώνει ότι μόλις αποδεσμευτεί το παιδί από το Βαρθολομιό μπορεί και την επόμενη μέρα να ξεκινήσει μαθήματα. Αντ’ αυτού με καλούν έξι ώρες αργότερα και μου λένε ότι το σχολείο έχει τρία τμήματα των 26 παιδιών (το ανώτερο όριο που τους επιτρέπεται), δεν μπορούν να δεχτούν το παιδί μου και να πάει σε ένα γενικό σχολείο.

»Ενα παιδί στο φάσμα που λατρεύει τη μουσική, κάνει φίλους μέσα από αυτήν (θέματα κοινωνικοποίησης) και στο κάτω κάτω αυτό ήταν το σχολείο της και η καθημερινότητά της τον τελευταίο καιρό.

»Αντιδρώ φυσικά και αναφέρω όλα αυτά και επιπλέον ότι όταν γυρίσουμε πίσω, το παιδί θα έχει χάσει τη θέση του στο σχολείο της! Παραθέτω στον διευθυντή χαρτιά της από τα ΚΕΠΑ και τα ΚΕΣΥ ώστε να πάει στον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας και να ζητήσει το αυτονόητο, το παιδί να εγγραφεί κανονικά στο σχολείο.

»Γνωρίζουμε όλοι ότι 27ο παιδί έχει μπει σε τμήμα αρκετές φορές. Σήμερα, λοιπόν, σχεδόν μία εβδομάδα μετά, το παιδί είναι χωρίς σχολείο και καταρρακωμένη ψυχολογικά από όλα αυτά που συμβαίνουν.

»Το κερασάκι; ο διευθυντής μας μεταφέρει την αρνητική απάντηση της Δευτεροβάθμιας.

»Τα δικαιώματα αυτών των παιδιών ποιος τα σέβεται λοιπόν αν το ίδιο το κράτος αδιαφορεί; 

»Το ότι το παιδί μου είναι ακόμα εκτός σχολικής κοινότητας και κλαίει καθημερινά γιατί το γενικό σχολείο είναι για αυτήν βαρετό; Στο μουσικό ανήκει άλλωστε εδώ και ένα χρόνο και θέλουν να την πετάξουν έξω από αυτή την ομάδα με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή το παιδί μου πρέπει να επιλέξει να ζήσει στην επαρχία μόνο του, χωρίς τη μητέρα του, ή να πάει σε ένα σχολείο που δεν ανήκει!

»Επιτέλους δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στα άτομα με αναπηρία; Γιατί ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να παίζει με αθώες παιδικές ψυχές και να κρίνεται από αυτόν η μετέπειτα ζωή τους. Θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μόνο σαν τίτλος, κατά τα άλλα τίποτα».

Οταν πληροφορήθηκε την περίπτωση της 13χρονης, ο Δημήτρης Παπανικολάου ήρθε αμέσως σε επικοινωνία με την οικογένειά της και λίγες ημέρες αργότερα συνόδευσε τη μητέρα της στη Δ’ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εν των μεταξύ είχε απορρίψει την αίτηση της κόρης της να γίνει δεκτή στο σχολείο του Αλίμου.

Η λύση τελικά βρέθηκε, το κορίτσι έγινε τελικά η… 27η μαθήτρια της τάξης και κατάφερε έτσι να συνεχίσει τις σπουδές της στη μουσική. Αλλά πόσοι Παπανικολάου ακόμη θα χρειαστούν;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...