313
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση στις 6 μ.μ. την Πέμπτη  | ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Ενας στους 10 που νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι κάτω των 24 ετών

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2021, 18:20
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση στις 6 μ.μ. την Πέμπτη 
|ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Ενας στους 10 που νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι κάτω των 24 ετών

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2021, 18:20

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μικρής ηλικίας, αλλά και δραματική αύξηση στις νοσηλείες σε άτομα κάτω των 24 ετών καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση στις 6 μ.μ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο λόγω του εμβολιασμού ατόμων μεγάλης ηλικίας και δεν έχουμε δει την αύξηση των κρουσμάτων να μεταφράζεται σε νοσηλείες, κυρίως λόγω των εμβολιασμών.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας με βασικό της χαρακτηριστικό τις μολύνσεις στους νέους, με διάμεση ηλικία τα 23 έτη», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και επεσήμανε ότι, μόλις σε δύο εβδομάδες, μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας κατά δέκα χρόνια.

Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα από 15 έως και 24 ετών. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι ειδικοί παρατηρούν αύξηση και στις ηλικίες 35 με 45 ετών.

«Οι αιτίες είναι η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική. Τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης είναι πολύ συγκεκριμένα, καθώς φαίνεται ότι τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ήταν αυτά που προκάλεσαν τις συρροές κρουσμάτων. Επίσης, ακόμη μία παράμετρος που οφείλεται η αύξηση είναι ο αυξημένος αριθμός των τεστ που γίνονται την τελευταία εβδομάδα», όπως είπε η καθηγήτρια.

Αναφορικά με τα self tests, η ίδια είπε ότι μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όμως το 51% των κρουσμάτων διαγνώστηκαν με αυτά. «Είναι σαφές ότι όσα περισσότερα γίνονται, τόσα περισσότερα κρούσματα θα απομονωθούν», τόνισε.

Ευχάριστο είναι ότι προς το παρόν παρατηρείται μικρή αύξηση με μέσο όρο 48 εισαγωγές την ημέρα και το καλό είναι ότι δεν υπάρχει αύξηση στα άτομα άνω των 65 ετών.

«Ο εμβολιασμός μεγάλου αριθμού ατόμων μεγάλης ηλικίας βοήθησε σε αυτή τη μείωση. Αλλωστε οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι είναι πλέον άτομα από 25 μέχρι και 55 ετών. Εντύπωση προκαλεί ότι το 9% των νοσηλευομένων είναι κάτω των 24 ετών, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...