497
O Πρωθυπουργός στο Νταβός στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μιλά επί «αμφιβόλου ποιότητος και αξιοπιστίας» στοιχεία... | Reuters

«Αναξιόπιστο» το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λένε τώρα στο υπ. Οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2017, 11:19
O Πρωθυπουργός στο Νταβός στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μιλά επί «αμφιβόλου ποιότητος και αξιοπιστίας» στοιχεία...
|Reuters

«Αναξιόπιστο» το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λένε τώρα στο υπ. Οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2017, 11:19

Η πολιτική αντιπαράθεση επιτρέπει συχνά υπερβολές και λεκτικά «πυροτεχνήματα», αλλά το επιχείρημα με το οποίο επέλεξαν να απαντήσουν συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στην κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη κατά της κυβέρνησης με αφορμή την υποχώρηση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, προκαλεί τουλάχιστον απορία… αν όχι μειδιάμα.

Σε ανακοίνωσή της η κυρία Μπακογιάννη επεσήμαινε ότι «παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για στροφή στις επενδύσεις και στήριξη της επιχειρηματικότητας, η οικονομία καταγράφει ακόμη μια αρνητική επίδοση, στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας», καθώς «για την περίοδο 2017 – 2018, η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας υποχωρεί κατά μία θέση, καταλαμβάνοντας την 87η μεταξύ 137 χωρών, σύμφωνα με την έκθεση Global Competitiveness Report του World Economic Forum».

Σημειώνοντας ότι στην αντίστοιχη περυσινή αξιολόγηση, η Ελλάδα βρισκόταν στην 86η θέση και την περίοδο 2014 – 2015, στην 81η θέση, η βουλευτής της ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι κατάφερε να ρίξει τη χώρα «στα τάρταρα της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας, πίσω από τη Ρουάντα, τη Μποτσουάνα, το Τατζικιστάν και την Αλγερία», όπως χαρκακτηριστικά ανέφερε.

Στην απάντηση όμως του υπουργείου Οικονομίας προς την τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, δεν χρησιμοποιούνται τα γνωστά κλισέ της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβητείται η ίδια η αξιοπιστία της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum -WEF) για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα (The Global Competitiveness Report 2017–2018).

«Είναι προφανές», ανέφεραν συγκεκριμένα πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «πως η κυρία Μπακογιάννη προσπαθεί για μία ακόμη φορά να κρύψει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, πίσω από αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας έρευνες που βασίζονται στις εκτιμήσεις του ΣΕΒ και όχι στις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας».

Το σχόλιο των «πηγών του υπουργείου» βασίζεται βέβαια στο γεγονός ότι το World Economic Forum συντάσσει την ετήσια έκθεσή του σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς κύρους και ένα παγκόσμιο δίκτυο φορέων, ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων (του λεγόμενους partners). Ο partner του World Economic Forum στην Ελλάδα είναι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), εξού και το «ευρηματικό» επιχείρημα των στελεχών του υπουργείου Οικονομίας.

Η πραγματικότητα όμως, είναι το διεθνές κύρος ενός ανεξάρτητου οργανισμού όπως είναι το WEF, δεν μπορεί να ελέγχεται κατ’ αυτόν τον τρόπο από ανώνυμες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ειδικά όταν τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσής του αποτελούν σημείο αναφοράς για πολιτικές ηγεσίες και μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν σε επενδύσεις, διεθνείς εμπορικές συνεργασίες κτλ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στα ετήσια συνέδρια του WEF δίνει το παρών η  πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική και ακαδημαϊκή ελίτ του πλανήτη,  φαντάζει τουλάχιστον αστείο να χαρακτήριζεται η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα ως «αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας» έρευνα.

Αν πάλι οι εν λόγω «πηγές» του υπουργείου Οικονομίας επιμένουν στους χαρακτηρισμούς τους, ας πουν στον Αλέξη Τσίπρα να μην ξαναπάει στο Νταβός για τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καθώς θα υποχρεωθεί να συζητά επί «αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας» στοιχεία…

(στη φωτογραφία από το twitter του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2016)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...