200
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας της ελεύθερης μετακίνησης με την ΕΕ πανηγυρίζουν τη νίκη του «Οχι» | EPA

«Οχι» από τους Ελβετούς στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων με την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2020, 15:58
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας της ελεύθερης μετακίνησης με την ΕΕ πανηγυρίζουν τη νίκη του «Οχι»
|EPA

«Οχι» από τους Ελβετούς στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων με την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2020, 15:58

Οι ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν κατά πλειοψηφία την πρωτοβουλία του μεγαλύτερου ελβετικού κόμματος να καταργηθεί η συμφωνία που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο SRF την Κυριακή.

Το κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης του Κέντρου (SVP-λαϊκιστική Δεξιά) ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα με αντικείμενο τη συγκεκριμένη συμφωνία με την ΕΕ, μια ψηφοφορία που θεωρήθηκε ως  σημαντική δοκιμασία προσέγγισης των ξένων που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι, με βάση την πρόβλεψή του, που βασίζεται σε μερικά αποτελέσματα από το σημερινό δημοψήφισμα, η πρόταση απορρίφθηκε με ποσοστό 63% κατά έναντι 37% υπέρ.

Η πρωτοβουλία του SVP, το οποίο εκτιμά πως η Ελβετία «υφίσταται ανεξέλεγκτη και τεράστια μετανάστευση» και πως «οι θέσεις εργασίας απειλούνται», έχει στόχο την ακύρωση της Συμφωνίας για την Ελεύθερη Κυκλοφορία Προσώπων (ALCP) που υπογράφηκε το 1999 με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το SVP άσκησε πιέσεις για τον έλεγχο της μετανάστευσης, προτάσσοντας ορισμένα επιχειρήματα που οι πολιτικοί υπέρ του Brexit χρησιμοποιούσαν την περίοδο πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Περιέγραφε μια ζοφερή εικόνα όπου οι νεαροί ξένοι παραγκωνίζουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία Ελβετούς, η στέγαση είναι ακριβότερη, τα σχολεία είναι υπερπλήρη και στα ΜΜΜ επικρατεί συνωστισμός.