373
Δυο Φινλανδοί απολαμβάνουν τη χειμωνιάτική λιακάδα - και, φυσικά, το χιόνι | EPA/MAURI RATILAINEN

Οι Φινλανδοί είναι -και πάλι- οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2021, 14:45
Δυο Φινλανδοί απολαμβάνουν τη χειμωνιάτική λιακάδα - και, φυσικά, το χιόνι
|EPA/MAURI RATILAINEN

Οι Φινλανδοί είναι -και πάλι- οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2021, 14:45

Σε μια χρονιά με πανδημία, κρίσεις κάθε είδους και την γενική κατήφεια που σκέπασε τον πλανήτη, οι Φινλανδοί κατάφεραν να βρεθούν, για τέταρτη συνεχόμενη φορά τα τελευταία χρόνια, στην πρώτη θέση των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων.

Τον πίνακα συνένταξε η εταιρεία Gallup συλλέγοντας στοιχεία από 149 χώρες, ανέφερε το BBC. Για τη βαθμολογία κάθε χώρας συνυπολογίζονται  τα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας, η ατομική ελευθερία, το ΑΕΠ αλλά και το επίπεδο διαφθοράς.

Η ετήσια έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την Ευτυχία στον Πλανήτη, φέρνει εννέα ευρωπαϊκές χώρες στις δέκα πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Μετά τη Φινλανδία, ακολουθούν η Δανία και η Ελβετία. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ισλανδία, στην πέμπτη η Ολλανδία και στις δύο επόμενες η Νορβηγία και η Σουηδία. Το Λουξεμβούργο είναι όγδοη χώρα στην κατάταξη,  ακολουθεί η μοναδική μη ευρωπαϊκή χώρα,  η Νέα Ζηλανδία, στην ένατη θέση και η δεκάδα κλείνει με την Αυστρία.

Αντιθέτως την τελευταία θέση του πίνακα καταλαμβάνει  το Αφγανιστάν, ενώ κοντά του στην κατάταξη βρίσκονται το Λεσότο, η Μποτσουάνα, η Ρουάντα και η Ζιμπάμπουε.

Στην κατάταξη του ΟΗΕ η Ελλάδα είναι στην 51η θέση, σχετικά βελτιωμένη από τις θέσεις που κατείχε τα τελευταία χρόνια όπως για παράδειγμα την 59η το 2017-2019.  Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κάπως και παρόλο που βρισκόμαστε χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τις αξιοσημείωτες ανακατατάξεις του πίνακα μπορεί να σταθεί κανένας στην πτώση της Βρετανίας από τη 13η στη 17η θέση,  αλλά και την άνοδο της Κίνας από την 94η στην 84η θέση. Συνολικά 22 χώρες βρέθηκαν να έχουν καλύτερη βαθμολογία σε σχέση με πέρυσι,  πολλές από τις οποίες ήταν ασιατικές.

Η πανδημία έκανε αισθητή την παρουσία της στην έρευνα, τονίζουν οι συντάκτες της καθώς στο ένα τρίτο των χωρών καταγράφεται μία πολύ υψηλότερη συχνότητα αρνητικών συναισθημάτων.  Ωστόσο οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν πτώση στην ποιότητα της ζωής σύμφωνα με την  εκτίμηση που κάνουν οι ίδιοι οι ερωτώμενοι για τις ζωές τους. Η αιτία -και εδώ- σχετίζεται με την πανδημία, καθώς πολλοί την είδαν σαν μια απειλή εναντίον όλων.

Η Φινλανδία έχει πολύ υψηλή βαθμολογία στην αμοιβαία εμπιστοσύνη η οποία βοήθησε να προστατευτούν ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  ανέφεραν ακόμη οι ερευνητές.  Πράγματι τα στατιστικά δείχνουν ότι η χώρα έχει αρκετά καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές καταγράφοντας 70.000 περιστατικά και 805 θανάτουςως σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...