364
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος | Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οδηγία Ελπιδοφόρου για Θεία Κοινωνία με διαφορετικό κουτάλι για κάθε πιστό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 15:36
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
|Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οδηγία Ελπιδοφόρου για Θεία Κοινωνία με διαφορετικό κουτάλι για κάθε πιστό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 15:36

Η Θεία Κοινωνία θα πρέπει να προσφέρεται με διαφορετικό κουτάλι για κάθε πιστό, σύμφωνα με οδηγία από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο προς τους στους κληρικούς της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, δηλαδή στη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και την Ουάσιγκτον.

Σε υπόμνημα που εστάλη την περασμένη εβδομάδα στους ιερείς της περιφέρειας, με την ένδειξη πάντως να μην «δημοσιευθεί, κοινοποιηθεί ή αντιγραφεί σε email ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως αναφέρει το greeknewsonline.com.

Πρόκειται για την μοναδική περιφέρεια της αρχιεπισκοπής που έχει λάβει τέτοια απόφαση, η οποία τονίζεται ότι είναι προσωρινό μέτρο. Οι υπόλοιποι μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επέλεξαν είτε να μην αναφέρουν τίποτα στις οδηγίες που έστειλαν στους ιερείς τους, είτε, όπως στην περίπτωση του Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιου, να γράψουν ότι θα προσφέρεται με τον κανονικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 21 Μαΐου ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο επέτρεψε τις θρησκευτικές τελετές σε χώρους λατρείας, αλλά με παρουσία έως δέκα ατόμων. Αν και ο πρόεδρος Τραμπ έχει ζητήσει το άνοιγμα των χώρων λατρείας, η απόφαση για αυτό είναι στα χέρια των κυβερνητών των Πολιτειών.

Το υπόμνημα προς τους ιερείς της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας λέει μεταξύ άλλων:

«Ως προσωρινό μόνο μέτρο, η Θεία Κοινωνία θα προσφέρεται μέσω των ακόλουθων διαδικασιών που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους κληρικούς μας και τους πιστούς μας:

Η ενορία θα πρέπει να χρησιμοποιεί πολλαπλά μεταλλικά κουτάλια που θα είναι μίας χρήσης κατά τη διανομή της Αγίας Κοινωνίας.

Ο ενορίτης θα πλησιάζει το δισκοπότηρο και θα του ζητηθεί να γείρει το κεφάλι του πίσω και να ανοίξει το στόμα του πλατιά έτσι ώστε η κοινωνία να πέσει μέσα στο στόμα του.

Ο ιερέας θα χρησιμοποιήσει ένα νέο κουτάλι για να προσφέρει κοινωνία και στη συνέχεια θα τοποθετήσει το κουτάλι σε ξεχωριστό δοχείο πριν από τον επόμενο ενορίτη.

Αντί της μάκτρας (Communion Cloth), η ενορία θα έχει διαθέσιμες πετσέτες μίας χρήσης για τους πιστούς, και όταν πλησιάζει το δισκοπότηρο, ο ενορίτης θα πάρει μια χαρτοπετσέτα, θα την κρατά κάτω από το πηγούνι του, θα σκουπίζει το στόμα του και στη συνέχεια θα πετάει την πετσέτα. σε ένα δοχείο στο σολέα, το περιεχόμενο του οποίου θα καεί την ίδια μέρα.

Μετά από κάθε ραντεβού, τα κουτάλια θα βυθιστούν σε βραστό νερό για να καθαριστούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...