661
|

O Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για «εγκληματική αδράνεια» για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 13:59

O Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για «εγκληματική αδράνεια» για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 13:59

Ενώ η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, μπαίνει ξανά στον εφιάλτη του lockdown για να ανασχεθεί η διασπορά του κορονοϊού –καραντίνα διαφορετική από της περασμένης άνοιξης αλλά και πάλι με αναστολή μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας–, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ασκήσει αντιπολίτευση, επί προσωπικού μάλιστα. Κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας για «εγκληματική αδράνεια», μολονότι η Ελλάδα, έχει συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη, καταφέρει να έχει τις λιγότερες απώλειες από την φονική πανδημία.

Ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τη γνωστή τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την άνοιξη κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι καταστρέφει την οικονομία τώρα την κατηγορεί για την επιστροφή της πανδημίας –που συνέβη εξαιτίας του ανοίγματος της οικονομίας. Βέβαια στην κριτική του ρίχνει και το βάρος όπου όντως η κυβερνητική πολιτική υπήρξε άνιση ή και άστοχη: τα σχολεία λειτούργησαν με περισσότερους μαθητές ανά τάξη, στις αστικές συγκοινωνίες υπήρξαν λάθη με συνέπεια τον συνωστισμό των πολιτών ήδη από το καλοκαίρι, ενώ μια δικαιολογημένη απορία είναι το γιατί δεν συνταγογραφούνται τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κάνει δήλωση προτού καν ακούσει τα μέτρα του Πρωθυπουργού για το αναμενόμενο lockdown, δείχνει μια κάποια αγωνία να πει αυτά που θέλει να πει.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν αναμενόμενο. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο, ήταν ότι θα μας έβρισκε σε αυτήν την κατάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα ετοιμάζεται με μεγάλη καθυστέρηση να ανακοινώσει σχέδιο ενός μηνός. Φοβάμαι ότι πριν περάσουν λίγες μέρες θα χρειαστεί να το αναθεωρήσει. Και αυτό όπως και άλλα αποσπασματικά μέτρα που διαρκώς ανακοινώνει και αναθεωρεί», είπε ο κ. Τσίπρας  για να συμπληρώσει ότι αυτό έγινε γιατί «άφησε τους οκτώ προηγούμενους μήνες να περάσουν χωρίς να χτίσει καμία άμυνα απέναντι στη πανδημία».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «άφησε το ΕΣΥ ανοχύρωτο. Δεν έκανε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου γιατρού ή νοσηλευτή. Άφησε τους πολίτες μόνους απέναντι στην ατομική τους ευθύνη. Μόνους απέναντι στον συνωστισμό στα λεωφορεία και στο μετρό. Μόνους απέναντι στα διαγνωστικά τεστ που δεν συνταγογραφούνται. Μόνους στα μέσα προστασίας και στις μάσκες που έγιναν ανέκδοτο για τα παιδιά μας στα σχολεία, που άνοιξαν φέτος με περισσότερους μαθητές ανά τάξη».

Οπως τόνισε, «η μόνη του έγνοια αυτούς τους οκτώ μήνες, δεν ήταν η πανδημία», «αλλά να ψηφίζει νομοσχέδια για την πτώχευση των πολιτών και τη ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας τους» και «να προωθεί διατάξεις που καταργούν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα».

«Οι μέρες που έρχονται, όμως, θα είναι δραματικές», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «τα νοσοκομεία μας ήδη ασφυκτιούν από το βάρος», «οι αυξημένες ανάγκες για ΜΕΘ ήδη καλύπτονται με δυσκολία», «ενώ τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται έχει τις τελευταίες μέρες τριπλασιαστεί».

Επιπρόσθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε την ευθύνη «για την εγκληματική αδράνεια των τελευταίων μηνών», «αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του» και επισημαίνει πως «έστω και τώρα, έστω και στο και πέντε, οφείλει να αφήσει την προπαγάνδα και πάρει ουσιαστικά μέτρα».

Συγκεκριμένα, ζήτησε από την κυβέρνηση: «Να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών», «να επιτάξει ιδιωτικά νοσηλευτήρια», «να προχωρήσει σε μαζική συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ», «να εντάξει άμεσα στα δρομολόγια τα 270 λεωφορεία και τρόλεϊ που είναι παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια» και «να λάβει ουσιαστικά μέτρα οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, αντί να κοκορεύεται -χωρίς ντροπή- ότι είναι δικό του το μαξιλάρι».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές. Απαιτούνται αποφάσεις ευθύνης. Όχι άλλα ψέματα και προπαγάνδα. Για να αποτρέψουμε τουλάχιστον τα χειρότερα. Και να προστατεύσουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής. Αλλά και της ζωής με αξιοπρέπεια», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Πέτσας: «Μόνος στο κομματικό του σπίτι» ο Τσίπρας

Λιτό ήταν το σχόλιο -απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

«Είναι τόσο το άγχος του κ. Τσίπρα που έκανε δήλωση πριν καν ακούσει το μήνυμα του Πρωθυπουργού! Εκτός από πρωτοφανές, θα ήταν και φαιδρό, αν δεν αφορούσε κάτι τόσο σημαντικό όσο η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μόνος στο κομματικό του σπίτι, δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Οι πολίτες ενωμένοι, με υπευθυνότητα, θα ακούσουν ξανά τις οδηγίες των ειδικών και θα ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, την κρίση».