441
Ο Τραμπ στην ομιλία του προς τα αμερικανικά στρατεύματα στη βάση Αλ Ασαντ στο Ιράκ. Σε δεύτερο πλάνο η σύζυγός του | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ (και η Μελάνια) για πρώτη φορά στο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2018, 07:28
Ο Τραμπ στην ομιλία του προς τα αμερικανικά στρατεύματα στη βάση Αλ Ασαντ στο Ιράκ. Σε δεύτερο πλάνο η σύζυγός του
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ (και η Μελάνια) για πρώτη φορά στο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2018, 07:28

Ηταν ένα ταξίδι που είχε από νωρίς τα χαρακτηριστικά ενός θρίλερ. Ενώ το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ για τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ήταν κενό, κάποιοι εντόπισαν στον ουρανό της Ευρώπης το Air Force One. Τι είχε συμβεί; Τελικά η απάντηση ήρθε το βράδυ της Τετάρτης: ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Ηταν το πρώτο ταξίδι του προέδρου σε εμπόλεμη ζώνη ενώ μετράει ήδη δύο χρόνια θητείας. Το ταξίδι δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας και γι’ αυτό τον λόγο ο ίδιος ο Τραμπ πείστηκε από τους υπευθύνους και δεν είχε κάνει ανάρτηση στο Twitter επί 21 ολόκληρες ώρες!

Οταν πια επανήλθε στα social media, ο Τραμπ ανήρτησε έναν βίντεο με τα σχετικά από την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση Αλ Ασαντ.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε με στρατιωτικό τζάκετ και -όπως πάντα- κόκκινη γραβάτα, ενώ η Πρώτη Κυρία  φορούσε ορειβατικές μπότες –μια όσο το δυνατόν πιο militaire εικόνα.

Ο πρόεδρος είπε ότι δεν έχει κανέναν σκοπό να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ και αντέτεινε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα εδάφη της χώρας «σαν βάση, αν θελήσουμε να κάνουμε κάτι στη Συρία».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της αιφνιδιαστικής απόφασής του για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία. «Τελικά πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου» εκτίμησε, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν να παίζουν τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ το προεδρικό ζεύγος αναμενόταν να επισκεφθεί την αμερικανική αεροπορική βάση στο Ράμσταϊν τη Γερμανία.

Δεν ήταν πάντως όλα καλά σε αυτό το ταξίδι.

Η συνάντηση που σχεδίαζαν να κάνουν η ιρακινή πολιτική ηγεσία και ο πρόεδρος Τραμπ, ακυρώθηκε εξαιτίας της «διαφωνίας» των δύο πλευρών για το πώς θα γινόταν, ανέφερε ανακοίνωση των υπηρεσιών του ιρακινού πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι.

«Η διαφωνία για το πώς θα διεξαγόταν η συνάντηση οδήγησε στο να αντικατασταθεί από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη», αναφέρει το δελτίο Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού του Ιράκ το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει τη Βαγδάτη εκ των προτέρων για την επίσκεψη. Κατά την ίδια πηγή, ο Τραμπ και ο Αμπντούλ Μάχντι συζήτησαν σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία. Οι δύο ηγέτες μίλησαν ακόμη για τη διμερή συνεργασία στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Αμπντούλ Μάχντι να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, ενώ από την πλευρά του ο ιρακινός πρωθυπουργός τον κάλεσε να κάνει επίσημη επίσκεψη στη Βαγδάτη, πάντα κατά το δελτίο Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...