512
Η πετρελαιοβιομηχανία του Ιράν στο στόχαστρο του Τραμπ | EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ο Τραμπ επαναφέρει τις κυρώσεις, το Ιράν υπόσχεται να τις σπάσει

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2018, 12:57
Η πετρελαιοβιομηχανία του Ιράν στο στόχαστρο του Τραμπ
|EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ο Τραμπ επαναφέρει τις κυρώσεις, το Ιράν υπόσχεται να τις σπάσει

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2018, 12:57

Το ρολόι πολλά χρόνια πίσω στις σχέσεις με το Ιράν γύρισαν οι ΗΠΑ με την επαναφορά από σήμερα 5 Νοεμβρίου των πετρελαϊκών και άλλων οικονομικών κυρώσεων, με στόχο να κάμψουν την θέληση της Τεχεράνης να συνεχίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Οι κυρώσεις είχαν αρθεί μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία είχε συνάψει το Ιράν με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Το φιλόδοξο εκείνο εγχείρημα είχε από την πρώτη στιγμή αμφισβητηθεί έντονα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στο εξωτερικό – ιδιαίτερα από το Ισραήλ. Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση και στην πράξη της συμφωνίας άρχισε από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία το 2016.

Τώρα οι ΗΠΑ επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις που είχαν καταργηθεί το 2015 και αφορούν την πετρελαιοβιομηχανία, τον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία, βασικούς κλάδους της ιρανικής οικονομίας.

Στη λίστα περιλαμβάνονται πάνω από 700 πρόσωπα, φυσικά και νομικά, αλλά και αεροσκάφη και πλοία. Πλήγμα για το Ιράν θα είναι η «αποσύνδεση» της χώρας από το διεθνές δίκτυο διατραπεζικών συναλλαγών Swift.

Λόγω των επικείμενων το τελευταίο διάστημα κυρώσεων πάνω από 100 μεγάλες εταιρείες έχουν αποσυρθεί ήδη από το Ιράν, λένε οι ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ακόμη ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εξαγωγές πετρελαίου κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ανυποχώρητη η Τεχεράνη

Από την πλευρά του, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα «παρακάμπτει με περηφάνια» τις νέες «παράνομες και άδικες» αμερικανικές κυρώσεις

«Η Αμερική ήθελε να περιορίσει στο μηδέν τις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου, όμως θα συνεχίσουμε να πουλάμε το πετρέλαιό μας και να παρακάμπτουμε τις κυρώσεις», πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου και αντιμετωπίζουμε μια απόπειρα εκφοβισμού. Πιστεύω ότι σε όλη την αμερικανική Ιστορία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιος στον Λευκό Οίκο που να παραβιάζει τόσο κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες», κατήγγειλε ο Ροχανί.

Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία –χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου—είναι μεταξύ των οκτώ κρατών που αναμένεται να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθούν οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Η Ουάσινγκτον είχε από ημέρες καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ δεν ήταν μέσα στον κατάλογο των χωρών που εξαιρούνται. Η αντίδραση των Βρυξελλών δια στόματος του Πιέρ Μοσκοβισί περιορίζεται σε μια δήλωση ότι «δεν τις εγκρίνει».

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Μάιο ότι η κυβέρνησή του αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία, την οποία έχει χαρακτηρίσει «τη χειρότερη που έχει υπογραφεί ποτέ». Οι υπόλοιπες χώρες που την έχουν υπογράψει –Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα—έχουν απαντήσει ότι θα εξακολουθήσουν να την τηρούν.

Ιρανοί καίνε την αμερικανική σημαία σε διαδήλωση την Κυριακή (Tasnim News Agency /Handout via REUTERS)

Μέρος ενός ψυχολογικού πολέμου εναντίον της θεωρεί την επιβολή των κυρώσεων η Τεχεράνη, την ώρα που στη χώρα έχουν ξεσπάσει και πάλι διαδηλώσεις κατά των Αμερικανών με συνθήματα και κάψιμο σημαιών.

Η επιβολή των κυρώσεων γίνεται σε μια επέτειο που συνδέει και τις δύο χώρες. Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 39 χρόνια από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ομηρεία των υπαλλήλων της που κράτησε 444 ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...