621
Ο ελέφαντας ζούσε δυστυχισμένος και μόνος στο Πακιστάν. Και μετά εμφανίστηκε η Σερ... | REUTERS/Saiyna Bashir

Χάρη στη Σερ ο «πιο μοναχικός ελέφαντας του κόσμου» είναι επιτέλους ελεύθερος

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 19:26
Ο ελέφαντας ζούσε δυστυχισμένος και μόνος στο Πακιστάν. Και μετά εμφανίστηκε η Σερ...
|REUTERS/Saiyna Bashir

Χάρη στη Σερ ο «πιο μοναχικός ελέφαντας του κόσμου» είναι επιτέλους ελεύθερος

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 19:26

Ισως κάπου να έχετε ακούσει την ιστορία του Κααβάν που πήρε τον τίτλο του «πιο μοναχικού ελέφαντα του κόσμου».

Ο 36χρονος ασιατικός ελέφαντας γεννήθηκε στη Σρι Λάνκα. Αποτέλεσε ένα δώρο της κυβέρνησης της χώρας προς τον πρώην δικτάτορα του Πακιστάν, στρατηγό Μουχάμαντ Ζία Ουλ Χακ πριν 35 ολόκληρα χρόνια. Εκτοτε ζούσε δεμένος με αλυσίδες στο ζωολογικό κήπο Μαργκαζάν στο Ισλαμαμπάντ, όντας παχύσαρκος αφού κανένας δεν ασχολούνταν με τη σωστή διατροφή του.

Το ταίρι του, η Σαέλι, πέθανε το 2012 και έκτοτε ο Κααβάν ήταν μόνος και είχε μελαγχολήσει (οι ελέφαντες είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα). Ταυτόχρονα, έπεφτε συχνά θύμα βίας από τους ανθρώπους του πάρκου.

Και τα προβλήματά του συνεχίστηκαν. Πέρυσι, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα φροντιστές του που διαπιστώθηκε ότι του έκλεβαν το φαγητό. Πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι ακόμα και αγριογούρουνα έμπαιναν στον χώρο του Κααβάν και έκλεβαν το ψωμί και τα φρούτα του. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο ελέφαντας είχε πάθει αφυδάτωση.

Ο Κααβάν λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το νέο του σπίτι

Η ιστορία του μοναχικού ελέφαντα έχει απασχολήσει από το 2016 την αμερικανίδα τραγουδίστρια, Σερ, η οποία είχε ξεκινήσει μια σειρά από καμπάνιες για την απελευθέρωσή του προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση και διεθνή κατακραυγή για τις συνθήκες διαβίωσής του.

Τελικά, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ αποφάσισε ότι ο Κααβάν πρέπει να απελευθερωθεί και διέταξε τους αρμόδιους να συζητήσουν με τη Σρι Λάνκα, προκειμένου να του βρουν κατάλληλο καταφύγιο εντός 30 ημερών.

Ετσι, μετά από διαμαρτυρίες χρόνων και δεκάδες απόπειρες της βραβευμένης με Όσκαρ τραγουδίστριας και ηθοποιού, ο Κααβάν ξεκίνησε την Κυριακή το ταξίδι του προς ένα καταφύγιο άγριας ζωής στη Καμπότζη.

Ανδρες μεταφέρουν τον Κααβάν στο κλουβί του για να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Κααβάν εκπαιδεύτηκε για εβδομάδες ώστε να συνηθίσει τον στενό χώρο και τους δυνατούς θορύβους που θα ακούει κατά τη πτήση διάρκειας επτά ωρών μέχρι τη Καμπότζη.

Το καταφύγιο άγριας ζωής όπου θα ζει πλέον, φιλοξενεί περισσότερους από 80 ελέφαντες ενώ διαθέτει ειδικούς επαγγελματίες και κατάλληλες υποδομές. Η Σερ, που χρηματοδοτεί το μισό κόστος του ταξιδιού του Κααβάν, βρέθηκε και η ίδια στο Πακιστάν για να παρακολουθήσει από κοντά όλη τη διαδικασία μεταφοράς του. Επίσης την Παρασκευή συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Ιμράν Χαν και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Χάρη στη Cher αλλά και τους ντόπιους πακιστανούς ακτιβιστές, η μοίρα του Κααβάν έγινε πρωτοσέλιδο σε όλη την υφήλιο και αυτό βοήθησε στη διευκόλυνση της μεταφοράς του», δήλωσε ο Μάρτιν Μπάουερ, εκπρόσωπος της Four Paws International, οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων.

Ο ελέφαντας επιβιβάζεται στο αεροπλάνο

Η Σερ «έχει αρκετά μεγάλο βήμα οπότε έχουμε πραγματικά εκτιμήσει όσα έκανε για τον Κααβάν από το 2016», πρόσθεσε. Πριν από μερικές ημέρες πολίτες, φίλοι αλλά και αξιωματούχοι του Πακιστάν βρέθηκαν στο ζωολογικό κήπο που ήταν στολισμένος με μπαλόνια, για να αποχαιρετήσουν τον Κααβάν, λίγο πριν φύγει για την Καμπότζη.

Μικρά παιδιά πόζαραν με τον ελέφαντα για φωτογραφίες και μια ορχήστρα του έπαιξε τραγούδια, μιας και ο Κααβάν λατρεύει τη μουσική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...