448
Κατάδυση σε βάθος 70 μέτρων κάτω από πάγο, μια απίστευτα μοναχική εμπειρία... | Facebook

Ο Νεοζηλανδός που έσπασε το ρεκόρ βαθύτερης κατάδυσης κάτω από πάγο

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 22:14
Κατάδυση σε βάθος 70 μέτρων κάτω από πάγο, μια απίστευτα μοναχική εμπειρία...
|Facebook

Ο Νεοζηλανδός που έσπασε το ρεκόρ βαθύτερης κατάδυσης κάτω από πάγο

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 22:14

Είναι 18 Μαρτίου και τρεις άντρες με αλυσοπρίονα προσπαθούν επί μια ολόκληρη ημέρα να σπάσουν τον παχύ πάγο, μέσα σε ένα αχανές φιόρδ στον βορρά της Νορβηγίας.

Η δουλειά τους πρέπει να να είναι ενδελεχής καθώς αν ο πάγος δεν αφαιρεθεί προσεκτικά, μπορεί να μετακινηθεί ξανά στη θέση του.

Και αυτό θα προκαλούσε πρόβλημα στον Αντ Γουίλιαμς, τον Νεοζηλανδό που λίγες ώρες μετά θα έκανε απόπειρα να σπάσει το ρεκόρ βαθύτερης κατάδυσης κάτω από πάγο, καθώς ο 47χρονος δύτης δεν θα είχε τρόπο να ξαναβγεί στην επιφάνεια και θα πνιγόταν ή θα πέθαινε από υποθερμία.

Η τριγωνική τρύπα είναι έτοιμη και ο Γουίλιαμς παίρνει μια βαθιά ανάσα.

Καταδύεται μέσα στο παγωμένο φιόρδ και λίγα λεπτά μετά σπάει το ρεκόρ, φτάνοντας στα 70 μέτρα κάτω από τον πάγο -βελτιώνοντας την προηγούμενη επίδοση κατά πέντε μέτρα.

Ο Γουίλιαμς και η ομάδα του λίγο πριν το παράτολμο εγχείρημά του

«Το κρύο ήταν απλά… άγριο», δήλωσε κατόπιν ο Γουίλιαμς, πρώην ψυχολόγος αθλητών που ξεκίνησε να κάνει καταδύσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Πλέον, ο 47χρονος θεωρείται ένας από τους καλύτερους αυτοδύτες του κόσμου, καθώς μπορεί να κρατήσει την ανάσα του για οκτώ λεπτά, να φτάσει σε βάθη 100 μέτρων στον ανοικτό ωκεανό και να κολυμπήσει πάνω από 220 μέτρα με μια… ανάσα.

Ο νεοζηλανδός δύτης αυτοσυγκεντρώνεται λίγο πριν την βουτιά του

Η κατάδυση κάτω από τον πάγο, ωστόσο, είναι κάτι πολύ διαφορετικό, όπως τονίζει.

Και αυτό γιατί, ενώ οι δύτες έχουν φτάσει σε βάθος μέχρι τα 250μ. σε κανονικές συνθήκες ανοικτής θάλασσας, το ακραίο κρύο (η θερμοκρασία του νερού ήταν στους μηδέν βαθμούς και η θερμοκρασία του αέρα στους -20C) καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, σχεδόν σωματικά επώδυνο καθώς το κρύο αυξάνει τον καρδιακό παλμό επειδή το σώμα προσπαθεί να ζεσταθεί, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις σε οξυγόνο.

Κάτω από τους αφιλόξενους πάγους της Νορβηγίας

Επίσης, και το έντονο σκοτάδι δεν βοηθά ιδιαίτερα.

«Είναι δύσκολο να εξηγήσω το πόσο μεγάλη διαφορά είναι να καταδύεσαι στο απόλυτο σκοτάδι», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό RNZ της Νέας Ζηλανδίας.

«Καταδύομαι με ειδικούς φακούς στην πλάτη μου, στο στήθος μου, στο κεφάλι μου, αλλά και πάλι εξακολουθεί να είναι απίστευτα σκοτεινά εκεί κάτω. Σας κάνει να αισθάνεστε πολύ απομονωμένοι και μόνοι», προσθέτει.

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας του, τόσο χρόνια;

«Αν δεν είστε συγκεντρωμένοι – και δεν μιλάω να πανικοβληθείτε, απλώς να έχετε ένταση – τότε δεν θα είστε σε θέση να ολοκληρώσετε την κατάδυση επειδή δεν θα έχετε την απαιτούμενη χαλάρωση σε όλους τους μύες του σώματος σας», καταλήγει ο Νεοζηλανδός.

Ο Αντ Γουίλιαμς

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...