687
Ο Jason Kaldis | .

Ο Ιάσονας πάει το ελληνικό stand up comedy στην Ευρώπη

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 9 Οκτωβρίου 2018, 10:54
Ο Jason Kaldis
|.

Ο Ιάσονας πάει το ελληνικό stand up comedy στην Ευρώπη

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 9 Οκτωβρίου 2018, 10:54

Ο Ιάσονας Καλδής (Jason Kaldis) δούλευε σε μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, σαν διοργανωτής συναυλιών. Διαβάζοντας το βιογραφικό του, διαπιστώνεις ότι έχει φέρει στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής: Τζος Στόουν, Ντέιβιντ Μπερν, Τρίκι, Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Μέχρι που αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αγγλία. Κι από εκεί που έφερνε ξένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, τώρα φέρνει έλληνες καλλιτέχνες στην Ευρώπη. Και συγκεκριμένα, τους έλληνες κωμικούς του stand up comedy. Ο Ιάσονας είναι ο πρώτος που τους βγάζει περιοδεία έξω απ’ τα σύνορα της χώρας τόσο μεθοδικά και οργανωμένα, έχοντας καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ της ελληνικής κωμικής σκηνής και του ελληνικού κοινού της Ευρώπης.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό, Jason;

Στην Αγγλία δουλεύω στο ticketing. Κάποια στιγμή λοιπόν δεν ήμουν καλά. Πρέπει να είναι που δεν κάνω διοργανώσεις, είπα σ’ ένα φίλο. Λες συνέχεια για το stand up comedy, μου λέει τότε εκείνος, γιατί δεν φέρνεις κάποιον; Κι έτσι έφερα τον Σίλα Σεραφείμ στο Μάντσεστερ.

Από εκείνη την πρώτη περιοδεία, το 2015,  μέχρι σήμερα, έχουν περιοδεύσει στην Ευρώπη με τον Ιάσονα μερικά απ’ τα πιο δυνατά ονόματα της στανταπικής σκηνής (Γιώργος Χατζηπαύλου, Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Δημόπουλος, Διονύσης Ατζαράκης, Θωμάς Ζάμπρας, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης κ.ά.). Και βέβαια, έχουν μεγαλώσει οι περιοδείες (με τον Χατζηπαύλου έκανε τη μεγαλύτερη περιοδεία ελληνικού stand up comedy: 11 παραστάσεις σε 9 πόλεις, σε 7 χώρες). Έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών (Pete Gionis στο Λονδίνο και Πάνος Γουργιώτης στις Βρυξέλλες), κι έχει καταφέρει να αποκτήσει και κάποια σταθερά στέκια για τους έλληνες κωμικούς που περιοδεύουν μαζί του, όπως το Comedy Cafe Άμστερνταμ και το Comedy Haus στη Ζυρίχη.

-Έχεις υπάρξει διοργανωτής σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε τι διαφέρει σαν εμπειρία;

-Διαφέρει τρελά. Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι στην Ελλάδα το ευχαριστιόμουν αλλά ήταν δουλειά, ενώ εδώ το κάνω πιο ελεύθερα, στο εξωτερικό γενικά δεν αισθάνεσαι ότι είσαι υπόλογος για κάτι, δεν θα σου πουλήσει κάποιος τσαμπουκά, δεν θα έχεις απέναντί σου το κράτος. Απ’ αυτή την άποψη, όλα θα κυλήσουν πιο ομαλά σε μια διοργάνωση.

Ό,τι γίνεται με το ελληνικό stand up comedy δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς το brain drain, υποστηρίζει ο Ιάσονας. Αν το κοινό του εξωτερικού ήταν μόνο έλληνες δεύτερης γενιάς, αν δεν είχε ανθρώπους που έφυγαν πρόσφατα λόγω κρίσης, ίσως να ήταν δυσκολότερο. Μοιάζει λογικό. Το brain drain, έχει δημιουργήσει ένα κοινό ελλήνων κατοίκων του κόσμου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ισχυρή γνώση της γλώσσας και πρόσφατες μνήμες από την ελληνική καθημερινότητα. Το stand up comedy απ’ την άλλη είναι γλώσσα και νοοτροπία, στην παράσταση το κοινό βιώνει ένα κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας. Και ο Έλληνας του brain drain την ξέρει καλά αυτή την πραγματικότητα, την έχει βιώσει στο πετσί του.

Στην ουσία, ο Jason έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν ελληνικό μικρόκοσμο σ’ ευρωπαϊκό φόντο. Μέσα σ’ ένα comedy club στο Λονδίνο για παράδειγμα, μαζεύονται Έλληνες για να γελάσουν με Έλληνες, οι οποίοι μεταφέρουν τις εμπειρίες, τις συμπεριφορές, τα χούγια, τα παθήματα, τη νοοτροπία του έλληνα πολίτη. (Όπως μάλιστα μου λέει, έρχονται και άλλης εθνικότητας άνθρωποι στις παραστάσεις, Αλβανοί για παράδειγμα, που έχουν μεγαλώσει όμως στην Ελλάδα).

Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι, ενώ οι Έλληνες της Ευρώπης γεμίζουν τις παραστάσεις των ελλήνων κωμικών, πολλές απ’ τις οποίες είναι  sold out, τα ελληνόφωνα μέσα του εξωτερικού δεν φαίνεται να πολυ-ενδιαφέρονται μέχρι στιγμής. Κάποιοι τον ρωτούν ακόμα και τι είναι το stand up comedy. Ευτυχώς που υπάρχει το ίντερνετ, μου λέει.

-Μέχρι πού θες να πας το ελληνικό stand up comedy;

-Μέχρι… οπουδήποτε. Για να καταλάβεις, σχεδιάζουμε να πάμε περιοδεία την παράσταση stand up για παιδιά του Γιώργου Χατζηπαύλου, και ψάχνω πόλεις με ελληνικά σχολεία για να έρθω σε επαφή. Είδα λοιπόν, ότι υπάρχει ελληνικό σχολείο στη Κινσάσα του Κονγκό. Γιατί όχι;

Τέλος Οκτώβρη ταξιδεύει μαζί του σε Άμστερνταμ, Βερολίνο, Μάντσεστερ, Λονδίνο και Βρυξέλλες η Χρύσα Κατσαρίνη, η πρώτη ελληνίδα κωμικός που αναλαμβάνει με σόλο παράσταση, ενώ τον Νοέμβρη συνδιοργανώνουν με τον Αλέξανδρο Ζώη, περιοδεία του Χατζηπαύλου με τον διεθνούς φήμης ελληνοκαναδό κωμικό Angelo Tsarouchas στην Ελλάδα.

-Τι σκεφτόσουν όταν ξεκίνησε όλο αυτό και τι σκέφτεσαι τώρα, Ιάσονα;

– Δεν περίμενα ότι θα έφτανε ως εδώ. Δεν μετανιώνω στιγμή που το ξεκίνησα. Και είναι ένα απ’ τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...