629
O Ερντογάν κοιτάζει το Αιγαίο και τα μαχητικά αεροπλάνα του, έχει όμως τον νου του και στα… νώτα του, στο συριακό Κουρδιστάν | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν θα εισβάλει στο συριακό Κουρδιστάν;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 20:10
O Ερντογάν κοιτάζει το Αιγαίο και τα μαχητικά αεροπλάνα του, έχει όμως τον νου του και στα… νώτα του, στο συριακό Κουρδιστάν
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν θα εισβάλει στο συριακό Κουρδιστάν;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 20:10

Οδοιπορικό στο συριακό Κουρδιστάν, το οποίο οι Κούρδοι αποκαλούν Ροζάβα, έκανε ο συντάκτης της Corriere della Sera Ντανιέλε Ραϊνέρι. Το στόρι του είναι ότι επίκειται τουρκική εισβολή σε αυτά τα χώματα της Βορειοδυτικής Συρίας που αποτελούν αυτοδιοικούμενη περιοχή, μη ελεγχόμενη από τη Δαμασκό. Οι Κούρδοι θεωρούν τη Ροζάβα τμήμα του ευρύτερου κράτους που οραματίζονται, το οποίο, όταν και εφ’ όσον τους επιτραπεί να το δημιουργήσουν, θα περιλαμβάνει και τα εδάφη της Ανατολικής Τουρκίας – και εκεί ακριβώς έγκειται και το πρόβλημα στις σχέσεις τους με το τουρκικό κράτος.

Ο ιταλός δημοσιογράφος, προερχόμενος από την Ουκρανία, έγραψε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει δύο φορές, πρώτα στις 23 Μαΐου και κατόπιν την 1η Ιουνίου, ότι θα διατάξει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη και άλλων κουρδικών εδαφών στη Συρία, στη μεθόριο με την Τουρκία. «Στη Ροζάβα, όπως και στο ουκρανικό Ντονμπάς, ο χαμηλής έντασης πόλεμος μεταξύ Κούρδων και Τούρκων επιταχύνεται και η εισβολή είναι υπόθεση ωρών» σημείωσε ο Ραϊνέρι. Εξάλλου ήδη επιχειρούν τα αεροπλανάκια «Μπαϊρακτάρ», και όχι μόνο για επιτήρηση: «Βομβαρδίζουν κιόλας».

Συνομιλώντας με Κούρδους, ο Ιταλός διαπίστωσε το «δέος» που νιώθουν για τα συγκεκριμένα drones, αφού γνωρίζουν ότι «αυτά είναι είναι το best seller της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας» και ότι «συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Νιώθουν «δέος» οι Κούρδοι διότι «τα βλέπουν να πετούν καθημερινώς πάνω από την περιοχή τους». Ξέρουν, επίσης, ότι στόχος του Ερντογάν σε αυτή τη φάση της μόνιμης σύγκρουσης είναι η κατάληψη δύο πόλεών τους, της Ταλ Ριφάτ και της Μανμπίτζ. Και ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Διαμαρτυρίες Κούρδων της Ελβετίας για την τουρκική εισβολή στη Ροζάβα το 2019 (EPA/MARTIAL TREZZINI)
Γιατί τώρα η νέα εισβολή

Γεννάται το ερώτημα για ποιον λόγο ο Ερντογάν χρειάζεται τώρα περισσότερο κουρδοσυριακό έδαφος. Ο Ραϊνέρι έχει απάντηση: «Θέλει να κατακτήσει περισσότερη γη στη Ροζάβα ώστε να μεταφέρει εκεί τα εκατομμύρια των σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία εδώ και χρόνια», από τον καιρό του συριακού Εμφυλίου. Ο Ιταλός δεν έκανε καν νύξη αν μιλάμε για τζιχαντιστές, συνεργάτες του Ισλαμικού Κράτους, φανατικούς εχθρούς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, οι οποίοι μετά την ήττα τους βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία. Εγραψε απλώς ότι το κίνητρο του Ερντογάν είναι μικροπολιτικό, η άγρα ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2023, αφού προηγουμένως κατευναστεί η δυσφορία των τούρκων ψηφοφόρων διά της επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους.

Το σενάριο αυτό έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα. Αν ο Ερντογάν καταφέρει να κερδίσει τον πόλεμο που ετοιμάζει και τελικά γεμίσει την περιοχή με τους σύρους πρόσφυγες, τότε πού θα πάνε οι Κούρδοι; «Νοτιότερα» απάντησε ο Ραϊνέρι, δίχως όμως να γράψει τι θα πράξει σε αυτήν την περίπτωση η Δαμασκός. Διότι να κοιτάζει αδιάφορα ο στρατός του Ασαντ τον εποικισμό της Συρίας με τζιχαντιστές, αυτό φαντάζει εξαιρετικά απίθανο. Συνεπώς διακυβεύεται νέος γύρος του συριακού Εμφυλίου, με εισαγόμενους από την Τουρκία τζιχαντιστές – ή μήπως όχι;

Ωστόσο ο Ιταλός εστίασε αλλού. «Οι Κούρδοι φοβούνται ότι ο Ερντογάν έχει κάνει κρυφή συμφωνία με τη Ρωσία: αυτός να μπλοκάρει τις νέες υποψηφιότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αυτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας, και ο Πούτιν να του ανάψει το πράσινο φως για εισβολή στη Ροζάβα»ανέφερε ο Ραϊνέρι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι Ρώσοι διέψευσαν μετ’ αγανακτήσεως» τη συγκεκριμένη εκτίμηση. Αν σημαίνει κάτι αυτό, δεδομένου ότι και η πρόβλεψη για εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία αντιμετωπιζόταν με ειρωνεία από τη Μόσχα.

Το σημείωμα του Ραϊνέρι για το σενάριο της τουρκικής εισβολής στο συριακό Κουρδιστάν έκλεισε κάπως μελοδραματικά: «Υπάρχει και ένας πρόσθετος τόνος απόγνωσης για τους Κούρδους: ο φόβος τους είναι ότι αν ξεκινήσει η τουρκική εισβολή, οι δυτικές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα συμπεριφερθούν στη Ροζάβα μάλλον όπως συμπεριφέρθηκαν στην Καμπούλ, η οποία έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, παρά σαν την Ουκρανία, την οποία βοηθούν με κάθε τρόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...