434
O Νίκος Δένδιας θα έχει μία σειρά από κρίσιμες συναντήσεις στη Γερμανία | IntimeNews

Ο Δένδιας στο Βερολίνο (με το μυαλό στον Ερντογάν): συναντήσεις με Μάας και Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2019, 14:46
O Νίκος Δένδιας θα έχει μία σειρά από κρίσιμες συναντήσεις στη Γερμανία
|IntimeNews

Ο Δένδιας στο Βερολίνο (με το μυαλό στον Ερντογάν): συναντήσεις με Μάας και Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2019, 14:46

Εν μέσω αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας, τόσο στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και με το Brexit να απέχει λίγες εβδομάδες, ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει στο Βερολίνο για μια σειρά κρίσιμων συναντήσεων τη Δευτέρα.

Στο πρόγραμμα των επαφών του θα είναι φυσικά η συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας αλλά και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ως γνωστόν είναι πλέον πρόεδρος της Μπούντεσταγκ.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον Μάας είναι ασφαλώς το τουρκικό ζήτημα: οι κινήσεις της Αγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και οι πρόσφατες απειλές του Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα και να γεμίσει ξανά την Ευρώπη με πρόσφυγες (εδώ). Η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό καθώς υπήρξε η χώρα που δέχτηκε πολλούς από τους πρόσφυγες που αρχικά είχαν εισέλθει στην Ευρώπη. Παράλληλα είναι γνωστό πως επίκειται ένα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σε δύο εβδομάδες (εδώ), κάτι που δεν μπορεί να μην συζητηθεί.

Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν και την προοπτική του Brexit αλλά και ζητήματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται την τρέχουσα περίοδο για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2020 – 2027.

Ο Μάας έθεσε το Μεταναστευτικό στην Τουρκία

Λίγες ημέρες πριν από την συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τουρκία σχετικά με τους πρόσφυγες.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ στο υπουργείο Εξωτερικών, στο βερολίνο, ο γερμανός υπουργός δήλωσε πως η χώρα του παρακολουθεί με ανησυχία την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη.

Ο κ. Μάας είπε ότι αυτή την εβδομάδα συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Στην τηλεφωνική συνομιλία επισήμανα πως η ΕΕ θα εκπληρώσει τις δικές της υποσχέσεις βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», αποκάλυψε.

Προφανώς, η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μάας έρχεται μετά τις πληροφορίες ότι στο Βερολίνο διατυπώνονται φόβοι για το κατά πόσο η Τουρκία τηρεί την συγκεκριμένη συμφωνία ή την αφήνει να καταρρεύσει.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, σημείωσε πως με τον κ. Τσαβούσογλου είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία και πως υποθέτει ότι η κατάσταση σχετικά με τους πρόσφυγες θα εξομαλυνθεί βήμα προς βήμα.

Ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και του διαλόγου με τη Γερμανία και σε αυτή τη βάση αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...