360
Λευκός Οίκος, 25 Φεβρουαρίου. Ο Μπάιντεν συνομιλεί με τον Κουόμο στην τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών - έκτοτε άλλαξαν πολλά | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Μπάιντεν «αδειάζει» τον Κουόμο: Να παραιτηθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 09:30
Λευκός Οίκος, 25 Φεβρουαρίου. Ο Μπάιντεν συνομιλεί με τον Κουόμο στην τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών - έκτοτε άλλαξαν πολλά
| REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Μπάιντεν «αδειάζει» τον Κουόμο: Να παραιτηθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 09:30

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Αντριου Κουόμο, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ήταν ο πιο ισχυρός πολιτικός στο Δημοκρατικό Κόμμα –σε βαθμό που κάποιοι να τον θεωρούν τον μοναδικό ικανό να εκθρονίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Τώρα είναι ένας πολιτικός σε αποδρομή, ύστερα από αλλεπάλληλες καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών.

Και αυτά που δήλωσε την Τρίτη ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και αυτός που έδιωξε τελικά τον Τραμπ, ίσως να ήταν το τελευταίο καρφί στο πολιτικό φέρετρο του Κουόμο. Ο Μπάιντεν έκρινε ότι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης οφείλει να παραιτηθεί από το αξίωμα εάν οι κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών σε βάρος του επιβεβαιωθούν.

Το σχετικό ερώτημα τέθηκε στον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ABC και στον Τζορτζ Στεφανόπουλο: Εάν η έρευνα που διενεργείται τεκμηριώσει ότι οι κατηγορίες γυναικών σε βάρος του κυβερνήτη ευσταθούν, πρέπει να παραιτηθεί; «Ναι», απάντησε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσει πιθανόν δίωξη από τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Οπως σημείωσε το Politico, οι δηλώσεις του Μπάιντεν ακολουθούν το κύμα αντιδράσεων εντός του Δημοκρατικού Κόμματος κατά του Κουόμο: σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Νέας Υόρκης ζήτησαν να παραιτηθεί ο κυβερνήτης της πολιτείας και μαζί τους το ίδιο ζήτησε και ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, επίσης Νεοϋορκέζος. Μάλιστα, όλοι αυτοί δεν είχαν αναφερθεί καν σε πιθανές ποινικές συνέπειες του Κουόμο, ενώ ο Μπάιντεν το έκανε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, επέμεινε ότι η εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί προτού υπάρξει κάποια δράση κατά του κυβερνήτη.

Οκτώ γυναίκες είχαν καταγγείλει από τον Φεβρουάριο απρεπείς χειρονομίες και εκφράσεις από μέρους του 63ετούς Αντριου Κουόμο, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώην υπαλλήλου των υπηρεσιών του, που τον κατηγόρησε ότι είχε απλώσει χέρι κάτω από την πουκαμίσα της το 2020.

Επιμένοντας πάντα ότι οι καταγγελίες σε βάρος του είναι «ψευδείς», ο Κουόμο, εδώ και δέκα χρόνια κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, αρνείται να ενδώσει, παρότι πληθαίνουν οι προτροπές να υποβάλει την παραίτησή του –το ζήτησε και ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Την περασμένη Παρασκευή, ζήτησε και πάλι οι πάντες να περιμένουν την έκβαση των ερευνών που διενεργούνται μετά την αποκάλυψη των κατηγοριών των οκτώ γυναικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...