375
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποβιβάζεται από το Marine One στο Ντέλαγουερ, ιδιαίτερη πατρίδα του | REUTERS/Kevin Lamarque

«New deal» δύο τρισ. δολαρίων για τις γερασμένες υποδομές των ΗΠΑ προτείνει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 07:35
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποβιβάζεται από το Marine One στο Ντέλαγουερ, ιδιαίτερη πατρίδα του
| REUTERS/Kevin Lamarque

«New deal» δύο τρισ. δολαρίων για τις γερασμένες υποδομές των ΗΠΑ προτείνει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 07:35

Επειτα από την έγκριση του πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανάταξη της αμερικανικής οικονομίας μετά το πλήγμα της Covid-19, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στρέφει την προσοχή του σε ένα εξίσου φιλόδοξο πρόγραμμα: την ανανέωση των γερασμένων υποδομών στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν προτίθεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νέο ιστορικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα δαπανήθουν δύο τρισ. δολάρια για να ευθυγραμμιστεί σε επίπεδο υποδομών η χώρα με τις απαιτήσεις της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα

Κατά την προεκλογική περίοδο, όπως υπενθυμίζουν οι Times, ο Μπάιντεν πρότεινε ένα δεκαετές σχέδιο για να βελτιωθεί η ποιότητα του οδικού δικτύου, των γεφυρών και των συγκοινωνιακών κόμβων. Στον νόμο που τώρα προωθεί θα περιλαμβάνονται ακόμη προβλέψεις στο πλαίσιο των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή όπως, για παράδειγμα, οι σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οπως συμβαίνει με κάθε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεγάλες δαπάνες, και αυτό αναμένεται να αντιμετωπίσει την δυσπιστία -αν όχι την κάθετη άρνηση- των Ρεπουμπλικανών, που φοβούνται νέα χρέη και νέους φόρους. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, υποσχέθηκε ότι οι δαπάνες θα είναι «δημοσιονομικά στέρεες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα κερδίσει και τη στήριξη της αντίπαλης παράταξης.

Αυτού του είδος τα μεγάλα σχέδια υποδομών παραδοσιακά συναντούν διακομματική στήριξη, καθώς πολλά μέλη του Κογκρέσου τα ψηφίζουν για να ωφεληθούν μέσω των κρατικών δαπανών οι πολιτείες και οι περιφέρειες όπου εκλέγονται. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να εκφράσουν τις έντονες αντιρρήσεις τους γιατί οι δαπάνες θα επιβαρύνουν την οικονομία με χρέη και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αυξημένο πληθωρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε με τις ψήφους των Δημοκρατικών ένα πακέτο 1,5 τρισ. δολαρίων για τις υποδομές, το οποίο όμως απορρίφθηκε έπειτα από τη Γερουσία την οποία έλεγχαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Σε κάθε περίπτωση οι μελέτες έχουν δείξει ότι κρίσιμες υποδομές στις ΗΠΑ όπως το οδικό, το σιδηροδρομικό και το ηλεκτρικό δίκτυο καθώς και τα λιμάνια είναι πλέον γερασμένες. Πολλές γέφυρες παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, ενώ τα πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Όσο για το δίκτυο ηλεκτροδότησης και μόνο η τραγωδία που συνέβη προ εβδομάδων στο Τέξας, όπου εκατομμύρια έμειναν χωρίς ρεύμα εν μέσω βαρυχειμωνιάς, στέκεται ως υπενθύμιση του τεράστιου προβλήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...