311
| YouTube

Ο άνθρωπος που έζησε ενάμισι χρόνο χωρίς καρδιά!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2016, 09:14

Ο άνθρωπος που έζησε ενάμισι χρόνο χωρίς καρδιά!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2016, 09:14

Κάθε μέρα 22 Αμερικανοί πεθαίνουν γιατί δεν πρόλαβαν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης μοσχευμάτων. Ο 25χρονος Σταν Λάρκιν όμως στάθηκε πιο τυχερός. Εζησε 17 μήνες με μια εξωτερική τεχνητή καρδιά.

Ολα άρχισαν πριν μερικά χρόνια όταν εκείνος και ο έφηβος αδερφός του διαγνώστηκαν με οικογενή καρδιομυοπάθεια, μια ασθένεια που αργά αλλά σταθερά εκφυλίζει τη φυσική αυτή αντλία του οργανισμού μέχρι να την καταστρέψει εντελώς.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Λάρκιν υποβλήθηκε σε αφαίρεση της καρδιάς του η οποία αντικαταστάθηκε από μια εξωτερική συσκευή η οποία κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά, τρομπάρει δηλαδή αίμα στο σώμα. Μόνο που αυτό γίνεται όχι φυσικά αλλά με τη συνδρομή πεπιεσμένου αέρα!

Εγινε έτσι ο πρώτος καρδιοπαθής του Μίσιγκαν που χρησιμοποίησε τον Φορητό Καρδιακό Τροφοδότη Κινήσεως, μια θαυματουργή συσκευή που ζυγίζει 6 περίπου κιλά και ο ασθενής μπορεί να την κουβαλάει σε ένα σακίδιο πλάτης, περιμένοντας πότε θα βρεθεί κατάλληλος δότης για τη μεταμόσχευση.

Ο αδερφός του Σταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση το 2015 και χαίρει άκρας υγείας. «Οταν τους συνάντησα για πρώτη φορά ήταν και οι δύο σε αξιοθρήνητη κατάσταση και νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας» επισημαίνει στη Μισέλ Σταρ και στο c/net.com (αναδημοσιεύται στο popsci.com) ο καρδιοχειρουργός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Τζόναθαν Χαφτ.

 

Σύμφωνα με τον Χαφτ υπήρχε πρόβλημα με την ανατομία των δύο αδελφών και δεν ήταν καθόλου εύκολο, ακόμη και αν βρισκόταν δότης, να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Γι΄ αυτό και επελέγη ο φορητός τροφοδότης ο οποίος θα εξασφάλιζε στον Σταν χρόνο ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.

Και, όντως, εφέτος τον Μάιο υποβλήθηκε κι εκείνος σε επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς και η δοκιμασία του έλαβε τέλος. «Αισθάνομαι τελείως καλά» τονίζει στη Μισέλ Σταρ.

«Ηθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια του δότη για τη συγκινητική τους χειρονομία, αλλά επειδή το θέμα είναι λεπτό δεν μπορούσα να επιμείνω. Τώρα μόλις έμαθα πως θέλουν κι εκείνοι να με συναντήσουν. Τα συναισθήματα που νιώθω είναι πρωτόγνωρα. Αντιφατικά και καταλυτικά».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...