219
Αλλαξαν οι πινακίδες, θα πρέπει όμως να αλλάξει και η ορολογία στα ΜΜΕ | REUTERS/Ognen Teofilovski

Ντιρεκτίβα με οδηγίες για τα ΜΜΕ από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2019, 16:42
Αλλαξαν οι πινακίδες, θα πρέπει όμως να αλλάξει και η ορολογία στα ΜΜΕ
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Ντιρεκτίβα με οδηγίες για τα ΜΜΕ από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2019, 16:42

Διευκρινίσεις για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» μετά και την μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας  με οδηγία προς τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια.

Εχει τη μορφή οδηγού για τις αναφορές που θα κάνουν εφεξής στη ίδια τους τη χώρα, αλλά και στα επίθετα που θα χρησιμοποιούν, γράφουν τα «Νέα».

Στο εξής, το επίθετο «μακεδονικός/ή/ό» θα χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτεια και άλλα χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι «οι όροι αυτοί σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφώς διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα».

Σωστές θα θεωρούνται οι αναφορές σε «μακεδονική επικράτεια, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικά φαγητά, μακεδονική ιστορία». Αντίστοιχα, λανθασμένες θα είναι οι άλλες αναφορές «συμπεριλαμβανομένων των “Βόρειας Μακεδονίας”, “Ν. Μακεδονικό” και “Βόρειο Μακεδονικό”».

Σε ό,τι αφορά το κράτος, τα επίσημα όργανά του, δημόσιους φορείς και ιδιωτικές οντότητες και παράγοντες που σχετίζονται με το κράτος, η σωστή αναφορά θα πρέπει να είναι: «της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «της Βόρειας Μακεδονίας». Η αναφορά για δραστηριότητες του κράτους μπορεί επίσης να είναι «μακεδονική», με διευκρινήσεις.

Ως σωστά παραδείγματα το Σκοπιανό ΥΠΕΞ αναφέρει: «μακεδονική οικονομία, μακεδονική αγροτική οικονομία», αλλά «Τομέας υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και «Βιομηχανία Τροφίμων της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...