320
Φωτογραφία αρχείου από σαλιγκάρια στη φύση | Shuttestock

Νέο είδος σαλιγκαριού εντοπίστηκε στην Κάρπαθο

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 19:46
Φωτογραφία αρχείου από σαλιγκάρια στη φύση
|Shuttestock

Νέο είδος σαλιγκαριού εντοπίστηκε στην Κάρπαθο

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 19:46

Eνα νέο είδος σαλιγκαριού εντοπίστηκε πρόσφατα στην Κάρπαθο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (IMBB-ΙΤΕ) της Κρήτης και η μελέτη των ελλήνων επιστημόνων δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Phylogenetics and Evolution.

Η ερευνητική εργασία είχε ως αντικείμενο την ανάλυση γενετικού υλικού που βρέθηκε σε ιστορικά κελύφη χερσαίων σαλιγκαριών του είδους Levantina rechingeri, ενός ενδημικού είδους της Καρπάθου.

Το είδος Levantina rechingeri είχε βρεθεί μόνο σε λίγες τοποθεσίες στο νησί της Καρπάθου (ευρύτερη περιοχή Καλής Λίμνης) και ποτέ ζωντανό, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των ερευνητών τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας.

Λόγω της περιορισμένης του κατανομής και επειδή μόνο κελύφη έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής (τα πιο φρέσκα το 2017), το είδος θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον» σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Τα κελύφη από το νέο είδος σαλιγκαριού που ανακαλύφθηκε στην Κάρπαθο

Απουσία μαλακού ιστού και άρα αναπαραγωγικού συστήματος, βάσει του οποίου γίνεται η αναγνώριση και ταξινόμηση των χερσαίων σαλιγκαριών, η ταξινόμηση του είδους σε επίπεδο γένους βάσει κελυφικών χαρακτήρων είναι ασταθής.

Προηγούμενες μελέτες το έχουν εντάξει σε τέσσερα διαφορετικά γένη, όπως Codringtonia, Isaurica, Assyriella και Levantina.

Η διαδικασία απομόνωσης, εκχύλισης και ανάλυσης DNA πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Αρχαίου DNA (ομάδα Παλαιογονιδιωματικής και Εξελικτικής Γενετικής (ΠΕΓ) του IMBB-ΙΤΕ, από τον ερευνητή του εργαστηρίου δρ Νικόλαο Ψώνη, ο οποίος είχε και την αρχική σύλληψη της ιδέας, σε συνεργασία με τη δρ Κατερίνα Βαρδινογιάννη, έφορο ασπονδύλων του ΜΦΙΚ, και τον δρ Νίκο Πουλακάκη, διευθυντή του ΜΦΙΚ, καθηγητή στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνο της ομάδας ΠΕΓ του IMBB-ITE. Στα χερσαία σαλιγκάρια, όμως, δεν υπάρχει προηγούμενο.

Οι προσπάθειες εξαγωγής γενετικού υλικού αναμένεται να συνεχιστούν και από άλλα αντίστοιχα είδη σαλιγκαριών της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά γνώσης, για τα οποία οι συμβατικές προσεγγίσεις ανάλυσης DNA δεν επαρκούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...