417
Διαδηλωτές προσπαθούν να καλυφθούν με ασπίδες από τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας | Reuters

Μιανμάρ: Δεκαοκτώ νεκροί διαδηλωτές από σφαίρες αστυνομικών

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2021, 12:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/02/2021, 16:35
Διαδηλωτές προσπαθούν να καλυφθούν με ασπίδες από τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας
|Reuters

Μιανμάρ: Δεκαοκτώ νεκροί διαδηλωτές από σφαίρες αστυνομικών

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2021, 12:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/02/2021, 16:35

Δεκαοκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Μιανμάρ την Κυριακή από αστυνομικά πυρά, ενώ υπάρχουν δεκάδες τραυματίες.

Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη ημέρα των μαζικών διαδηλώσεων, που δεν έχουν σταματήσει από την 1η Φεβρουαρίου, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών στις πόλεις Νταουέι, Μαντελέι και Ρανγκούν.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε πολλές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα η αστυνομία και οι στρατιωτικές δυνάμεις αντιμετώπισαν ειρηνικούς διαδηλωτές κάνοντας χρήση φονικής βίας και λιγότερο φονικής βίας, που σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες τις οποίες έλαβε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, άφησε πίσω της τουλάχιστον 18 νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες», ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Διαδηλωτές μεταφέρουν τραυματίες από σφαίρες – MYANMAR NOW via REUTERS

Ο επικεφαλής της χούντας, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσε ότι οι αρχές χρησιμοποιούν την «ελάχιστη δύναμη» για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις, όμως τουλάχιστον 21 διαδηλωτές έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός.

«Αστυνομικοί έβγαιναν από τα οχήματά τους και άρχιζαν να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο Χάιμαν Μάι Χνίνσι, ο οποίος βρισκόταν μαζί με ομάδα συναδέλφων του εκπαιδευτικών στην Ρανγκούν. Αυτοί διέφυγαν στα γύρω κτίρια. «Μερικοί δάσκαλοι τραυματίστηκαν την ώρα που έτρεχαν».

Αστυνομικοί κατά διαδηλωτών

Την ίδια ώρα, γιατροί και φοιτητές με λευκές στολές εργαστηρίου έτρεχαν για να διαφύγουν καθώς η αστυνομία πετούσε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης έξω από Ιατρική Σχολή σε άλλο σημείο της πόλης, δείχνει βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία στην πόλη Μανταλάι πυροβολούσε στον αέρα, παγιδεύοντας ιατρικό προσωπικό που διαμαρτυρόταν σε νοσοκομείο της πόλης.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MRTV μετέδωσε ότι περισσότεροι από 470 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Διαδηλωτές στη Γιανγκόν τρέχουν να γλυτώσουν από την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε ανακοινώσει ότι ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ απολύθηκε επειδή «πρόδωσε τη χώρα», μετά την έκκλησή του προς τα Ηνωμένα Εθνη να επιστρατεύσουν «κάθε μέσο» για να λήξει το πραξικόπημα.

Το MRTV μετέδωσε ότι απολύθηκε βάσει των κανονισμών για τη δημόσια διοίκηση διότι «πρόδωσε τη χώρα και έκανε κατάχρηση των εξουσιών και των υποχρεώσεων ενός πρεσβευτή».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Τομ Αντριους δήλωσε στο Twitter ότι συγκλονίστηκε από αυτήν την πράξη θάρρους του πρεσβευτή της Μιανμάρ και σημείωσε: «Είναι καιρός ο κόσμος να απαντήσει σε αυτό το θαρραλέο αίτημα με δράση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...