284
Η Λόρι Λάιτφουτ, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας, είναι η νέα δήμαρχος Σικάγου | REUTERS/Joshua Lott

Μία αφροαμερικανίδα ομοφυλόφιλη η νέα δήμαρχος του Σικάγου

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 08:50
Η Λόρι Λάιτφουτ, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας, είναι η νέα δήμαρχος Σικάγου
|REUTERS/Joshua Lott

Μία αφροαμερικανίδα ομοφυλόφιλη η νέα δήμαρχος του Σικάγου

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 08:50

Οι ψηφοφόροι του Σικάγου εξέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία δήμαρχο μια αφροαμερικανή ομοφυλόφιλη, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Η Λόρι Λάιτφουτ, 56 ετών, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας που ως σήμερα δεν είχε εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, κέρδισε με διαφορά την Τόνι Πρέκγουινκλ, πολιτικό των Δημοκρατικών και επίσης Αφροαμερικανή, επικεφαλής της Κομητείας Κουκ στην οποία υπάγεται διοικητικά το Σικάγο.

Ελαβε το 74% των ψήφων, με την καταμέτρηση να συνεχίζεται.

Στον πρώτο γύρο η Λάιτφουτ είχε συγκεντρώσει το 17,5% και η Πρεκγουίνκλ το 16% των ψήφων αντίστοιχα. Ξεπέρασαν τους υπόλοιπους 12 υποψήφιους για τη διαδοχή του Ραμ Εμάνιουελ, που βρισκόταν στον δημαρχικό θώκο του Σικάγου από το 2011, αλλά προς γενική έκπληξη είχε δηλώσει πως δεν θα διεκδικούσε τρίτη θητεία.

Η Τόνι Πρέκγουινκλ (REUTERS/Joshua Lott)

Η Λάιτφουτ στην εκστρατεία της επικεντρώθηκε κυρίως στη μείωση των κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων, αλλά και της βίας από την οπλοκατοχή.

Οι φτωχές νότιες και δυτικές συνοικίες, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία μαύροι, απέχουν πολύ από το κέντρο της πόλης, όπου κυριαρχεί ο χρηματοοικονομικός τομέας και όπου έχουν υπάρξει προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης.

Πάνω από 550 ανθρωποκτονίες καταμετρήθηκαν το 2018 στο Σικάγο, δηλαδή περισσότερες απ’ όσες στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες μαζί, μολονότι τα δύο τελευταία αστικά κέντρα έχουν πολύ περισσότερους κατοίκους.

Ωστόσο συντελείται μια «αλλαγή εναντίον του status quo», όπως υποστήριξε πρόσφατα η Λάιτφουτ, κάνοντας μια νύξη στην Πρέκγουινκλ, 72 ετών, που εκλέγεται σε αιρετά αξιώματα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η Λόρι Λάιτφουτ θα γίνει η πρώτη ομοφυλόφιλη και η πρώτη Αφροαμερικανή που θα αναλάβει την αυτοδιοίκηση στην πόλη των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Το Σικάγο είχε στο πρόσφατο παρελθόν δύο Αφροαμερικανούς δημάρχους (Χάρολντ Ουάσινγκτον και Γιουτζίν Σόγερ) και μία γυναίκα (Τζέιν Μπερν).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...