468
O Τζέρεμι Κόρμπιν | Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Brexit: Ο Κόρμπιν αποδέχεται την πρόταση της Μέι για συνομιλίες

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 22:50
O Τζέρεμι Κόρμπιν
|Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Brexit: Ο Κόρμπιν αποδέχεται την πρόταση της Μέι για συνομιλίες

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 22:50

Την πρόταση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για μία συνάντηση στην οποία θα αναζητήσουν μία κοινά αποδεκτή λύση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ με μία συμφωνία, αποδέχεται ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Θα συναντήσουμε την πρωθυπουργό. Αναγνωρίζουμε ότι έκανε μία κίνηση, αναγνωρίζω την ευθύνη μου να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που υποστήριξαν τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές και τους ανθρώπους που δεν το υποστήριξαν, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλουν βεβαιότητα και ασφάλεια για το μέλλον τους και αυτή είναι η βάση στην οποία θα συναντηθούμε μαζί της και θα συζητήσουμε» είπε σε δήλωσή του ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών σε ότι αφορά την επιτυχή έκβαση του σχεδίου που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο θέμα του Brexit, ήταν σκεπτικά έως επικριτικά.

Κυρίως εξέφρασαν αμφιβολίες για την δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, και αναρωτιούνταν πως ήταν δυνατό να προκύψει ένα τόσο φτωχό σχέδιο μετά από σχεδόν οχτώ ώρες συνεδρίασης στο υπουργικό συμβούλιο. Κάποιοι χαρακτήρισαν θετική την κίνηση της πρωθυπουργού ή τουλάχιστον ότι κατάλαβε πως στην διαδικασία του Brexit θα πρέπει να αφήσει τις κόκκινες γραμμές της και να συμπεριλάβει την γνώμη όλου του κοινοβουλίου.

Διχασμένοι οι υπουργοί της Μέι

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, το υπουργικό συμβούλιο ήταν διαχασμένο σε ότι αφορά την προσέγγιση για την περεταίρω παράταση, με περίπου 14 υπουργούς να υποστηρίζουν τη μη συμφωνία ή τη σύντομη παράταση και 10 να υποστηρίζουν μία μεγάλη παράταση, ενώ οι υπόλοιποι ήταν αναποφάσιστοι.

Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, σε μήνυμά της στο twitter σχολίασε ότι η πρωθυπουργός καθυστερεί να πάρει οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να διασπάσει το υπουργικό της συμβούλιο και ότι αυτό που λείπει είναι μία απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι ο συμβιβασμός τον οποίο προτίθεται να κάνει».

Η επικεφαλής του Ουαλικού Plaid στο κοινοβούλιο, Λιζ Ρόμπερτς, σχολίασε ότι η πρωθυπουργός καλεί τον Κόρμπιν να συνεργαστούν σε μία άσκοπη μικρή παράταση και ότι αυτό θα θέσει σε δοκιμασία τα διαπιστευτήρια των Εργατικών για δημοψήφισμα.

Περισσότερο επικριτικός ήταν ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, που επανέλαβε ότι το Brexit – είτε κόκκινο ή μπλε – θα είναι καταστροφικό για την χώρα και ότι η πρωθυπουργός τελικά αποδέχτηκε ότι δεν μπορεί να βρει υποστήριξη στην συμφωνία της, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αναγνωρίζει τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως υποστηρικτή για το Brexit. Ο μόνος δρόμος, λέει, είναι το δημοψήφισμα και η παραμονή στην ΕΕ.

Ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, που παραιτήθηκε χθες μετά την αποτυχία της Βουλής να βρει μία πλειοψηφία σε εναλλακτική πρόταση, Νικ Μπολς, ο οποίος έχει επικρίνει την πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την στάση τους στο θέμα του Brexit, καλωσόρισε την ανακοίνωση της Μέι, λέγοντας ότι είναι σωστή η προσέγγιση και «καλύτερα αργά παρά ποτέ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...