316
Η πυρκαγιά καίει μεγάλες εκτάσεις παρθένου δάσου | ilialive.gr

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς – Κάηκαν πάνω από 2.000 στρέμματα

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 08:11
Η πυρκαγιά καίει μεγάλες εκτάσεις παρθένου δάσου
|ilialive.gr

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς – Κάηκαν πάνω από 2.000 στρέμματα

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 08:11

Με το πρώτο φως της ημέρας την Τετάρτη δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού στην ευρύτερη περιοχή της Στροφυλιάς στην Ηλεία, όπουχθες το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά που έκαιγε παρθένο δάσος.

Παράλληλα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περίπου 90 άνδρες και περισσότερα από 35 οχήματα έδιναν όλη την νύχτα μάχη με τις φλόγες και εξακολουθούν να επιχειρούν ώστε να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Το έργο της κατάσβεσης μέσα στη νύχτα ήταν δύσκολο λόγω των εναλλαγών στη φορά των ανέμων αλλά και λόγω της πυκνότητας του δάσους και των ρεμάτων που υπάρχουν σε αυτό.

Πριν από το μεσημέρι της Τετάρτης, οι πυροσβέστες έθεσαν από έλεγχο τα μέτωπα.

Μεγάλη ήταν η μάχη να μην περάσει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές ενώ δεν κινδύνευσαν τα θερμοκήπια που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης από την θέση  Βαλόστανη και άρχισε να κατακαίει δασική έκταση στο Κουνουπελάκι ενώ πλησίαζε το Φάλαρι και το Μεγάλο Πεύκο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότερα από 2.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Οσον αφορά τα αίτια, τις έρευνες έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Ενα σπάνιο και προστατευμένο οικοσύστημα

Το δάσος της Στοφυλιάς είναι παραθαλάσσιο δάσος που, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελούν το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο. Το δάσος καλύπτει περί τα 22.000 στρέμματα.

Το Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς αποτελείται από τα Μαύρα βουνά, το Δάσος Στροφυλιάς, τη λίμνη Λάμια, η λίμνη Προκόπου, τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, τη λίμνη Πάπα, τον ποταμός Λάρισσο, το ακρωτήριο Άραξος, τα Λουτρά Υρμίνης, τον αρχαιολογικό χώρο του Τείχους Δυμαίων και τις παραλίες της Καλόγριας. Πρόκειται για ένα μαγευτικό παράκτιο μωσαϊκό βιότοπων με συνολική έκταση 143.000 στρέμματα, ενώ προστατεύεται από τις διεθνείς συνθήκης Ραμσάρ και Φύση 2000.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...